Det förefaller som ett toleransens motto, att låta envar bli salig på sin tro.
Men toleransen har en ände. Du får ha din tro, men när den påverkar andra, då får du bärga dig.
Det är lite av det som man idag resonerar mot koranbrännarna, att deras tro på islams vidrighet må de ha och bli lyckliga på, men när de uttrycker den genom att bränna koranen, vilket åsamkar muslimer smärta och förödmjukelse, då har man nått vägs ände för toleransen. Då påverkar din tro en annan på ett smärtsamt sätt, vilket sätter upp gränsen för din tro.
Men vi yttrandefrihetsfundamentalister hävdar då att om man inte får uttrycka sig på ett sätt som kan riskera att kränka en människa i hela världen, då har vi inte yttrandefrihet, vilket är ett alltför högt pris att betala för toleransens gräns.
En del i toleransen måste omfatta att man får tåla att andra ger uttryck för sin tro, även om det uttrycket kan upplevas som kränkande av någon annan.
Men även den delen i toleransen har sin gräns. Muslimer som blev kränkta av Lars Vilks teckning har all rätt att inte lämna honom ensam med sin tro, med sin teckning, utan hade all rätt att hårt kritisera honom för hans teckning. Men där nåddes en gräns när de till slut lyckades jaga livet av honom.
Du får ha din tro. Det är toleransens grundläggande motto. Det kvalificeras när man säger att du får ha din tro, även om den kan vara smärtsam för andra. Men, toleransens gräns går tydligt vid att livet hotas. Således, någonstans mellan smärtsam upplevelse av en annans tro och hotet mot den människas liv, går gränsen för toleransen.
Men så enkelt är det ändå inte. Om en nazist tror att judarna är världens avskum och borde förvissas till Madagaskar, bör vi tolerera den föreställningen? Ja, hävdar mottot ovan, om den blott leder till att judar känner ett obehag inför attityden.
Men om nazisten håller den föreställningen tillsammans med andra, som bildar ett parti, som vinner val och sedan börjar aktivera föreställningen, när överger vi vår tolerans för attityden och skapar agerande som vill förhindra attityden? Skall vi tolerera individernas tro när de sluter sig samman och hyser attityden i ölkällarens lokaler? Skall vi tolerera att de skapar ett parti som för ut tron? Skall vi tolerera när de börjar agera mot judar? Om gränsen för toleransen går vid verkligt hot mot livet, kan vår tolerans avslutas när de börjar agera på ett sätt som utgör ett hot om våld mot liv.
Jag har en muslimsk vän. Han har en brodering med allahs namn på väggen. Han blir lycklig på sin tro. Jag låter honom hållas. Han åkte på pilgrim, där hans barn, bägge flickor, fick täcka sitt hår. Skall jag acceptera det? Då låter han ju sin tro gå ut över andra människor. Förvisso hans barn, men de är individer och inte hans egendom. Han sluter sig samman med andra muslimer i källarmoskén, och befrämjar därmed utbredningen av islam. Skall jag låta honom hållas, trots att jag ser likheterna med nazisternas samling i ölkällarna?
Borde inte vår tolerans sluta när individens tro påverkar andra, som inte kan välja, som hans barn, och när den tar sig ut i samhället och kan riskera att påbörja en utveckling mot ett omänskligt samhälle?
Låt envar bli lycklig på sin tro, så länge den håller den för sig själv. Men när den påverkar andra, som inte kan undkomma trons påverkan, då har vi rätt att överge toleransen och börja bekämpa den.
Den 31 juli 2023
Sven-Olof Yrjö Collin