Men i Östra Göinge kommer polisen att säga: Jag förstår dig, och vår hastighetsbegränsning är en valmöjlighet. Vi tror på sunt förnuft och inte på regelstyrning. Valet är ditt.
Östra Göinge kommun går som föredöme när det gäller att öka valfriheten i samhället, där även lagen blir en del i valmöjligheterna.
En del kommuner i Sverige nekar denna sommar sina inflyttande sommargäster att få hemtjänst. Bland dessa kommuner är Östra Göinge, där moderaten, Patric Åberg, styr.
Problemet, som somliga av oss ser i detta, är att det inte är upp till kommunerna att besluta om detta. Folket, genom sina representanter i Riksdagen, har via helt legitimt demokratiska vägar, beslutat att kommuner skall ge denna service. Det är lag på det. Lagen är inte dispositiv, dvs möjlig att förhandla bort, utan tvingande. Likt hastighetbegränsningen på vägen.
https://nxt.kristianstadsbladet.se/ostra-goinge/aberg-efter-jo-kritiken-ar-mycket-valkommen-att-besoka-oss
Men moderaten i Östra Göinge obstruerar mot Sveriges Rikes lag. Ja, det tycks som om kommunens demokratiska församling samfällt obstruerar. Att obstruera mot en orättfärdig lag kallas ibland för civil olydnad. Men i det här fallet är det inte civila som obstruerar, utan en demokratisk församling som är en del av staten, den organisation som har rätten att reglera våra förehavanden och rätten att oss beskatta. Det är således statlig olydnad, mot en annan del av staten, en överordnad del av staten, Riksdagen.
Deras argument är att de helt enkelt inte klarar av att efterleva lagen. Men möjlighet att efterleva lagen är ju sällan, dvs aldrig, ett argument för individer. Tänk er en hårt skuldsatt person. Kan den personen vägra betala kommunalskatt, med hänvisning till att den helt enkelt inte klarar att betala skatten? Är skattebetalningen till Östra Göinge kommun en valmöjlighet, där de som har stora svårigheter att betala, kan strunta i att betala tills deras ekonomiska förhållanden ordnat upp sig?
Man kan anföra det kategoriska imperativet, att man skall agera efter principer som kan göras till allmän lag, dvs man följer lagen för att det är bra om alla följer lagen.
Man kan hävda det föredömliga agerandet, att man agerar på ett sätt, som skall utgöra föredöme för andra.
Eller så kan man göra som Östra Göinge, att hävda att lag skall följas, om man kan följa lagen, annars är man ursäktad.
Det lustiga med Östra Göinge är att det är en moderat som hävdar valmöjlighet i laglydnad. Moderater brukar annars vara mycket strikta i laglydnad. Men tydligen inte när det gäller dem själva.
Visst är det en hård lag. Visst är det sannolikt nästan omöjligt att följa lagen. Men i ett demokratiskt samhälle kan man inte välja lagen, utan man ändrar lagen genom de demokratiska institutionerna, genom att via Riksdagen förändra lagen.
Landet skall med lag styras och lagen stiftas av Riksdagen. Nog borde även moderater kunna ställa upp på det?
Öllsjö den 30 juni 2020