Huliganer begår illgärningar på en fotbollsmatch. Ett uttryck för en våldsamhet, ja, för våld. Men också ett uttryck för stark gemenskap, även om både medel och mål är galet. Deras ögon lyser av kraft, när de gemensamt rusar.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/jPq049/goteborgsderbyt-brots-pa-grund-av-pyroteknik
Liknande finns på denna video, men ändock så olika.
https://www.youtube.com/watch?v=0QTgm1Ahcps
Här strålar ögonen och luften är lätt. De aggressiva ansiktena från fotbollsmatchen är ersatta med leende och nästan lyckliga ansikten. Men likt fotbollspubliken är de tillsammans i en handling som bygger på att de är många och att de är samspelta.
Kören och huliganerna har samma grund, kollektivets kraft och gemenskap. Den sociala delen av människan, taget till sin extrem.
Men ack så olika i riktning och i effekt. Huliganerna skapar rädsla, kören skapar glädje. Medan huliganerna får mig att se det mest djuriska, det mest primitiva i människan, får kören mig att se det himmelska i människan. Ändock är de detsamma, kollektivet och dess kraft.
Hitler och nazisterna visste att använda kollektivets kraft. Arbetarrörelsen visste det i sin ungdom.
Kollektivet är inte sällan den egendomslöses kraft. Den rike kan samla sina egendomar och sina pengar och påverka genom deras antal och kraft. Den egendomslösa kan blott samla sina likar och få kraft genom det antalet. Därför rädds sällan den egendomslösa mobben, medan de med egendom behöver poliser och domstolar för att hindra mobben.
Därför utmålas kollektivet oftast som farligt av de som har antalet genom sina besittningar, medan kollektivet ses som styrka och möjlighet av de egendomslösa. Den besuttne kan hylla entreprenören och lagen, medan den egendomslöse hyllar revolutionen.
Den något fredligare formen av kollektivets kraft är demokratin, där gemenskapen uttrycks genom att alla röstar och att alla är, eller har möjlighet att uttrycka sig. Den formen har motarbetats av de besuttna, ty de räknar sitt antal genom egendomen, eller det privata ägandet som det hävdades under löntagafonddebatten. De egendomslösa får förlita sig på kollektivets kraft, och kallar det demokrati.
Körens kollektiva kraft njuter vi. Och ingen är rädd för den. Ingen kör har genomfört en samhällsförändring. Det är svårt att strida och sjunga samtidigt.
Fotbollshuliganernas oerhörda kraft fördöms, den kostar samhället oerhörda pengar. Varför stängs inte arenorna och huliganerna ombeds stanna hemma?
Kanske för att gemenskapens oerhörda kraft hade kanaliserats på något annat än kastade bengaler på en fotbollsplan. Bättre då att ha kollektivet under hyfsad kontroll och utan samhällsomstörtande handling på en arena. Och kören i en kyrka, själva symbolen för underkastelse och lydnad.
Öllsjö den 31 mars 2019