Under senare tid har jag kunnat konstatera att Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad sannolikt bryter mot en lag, och kanske än värre, mot en fundamental princip i statsförvaltningen och i vårt samhälle. Det är skandalöst!
Alla tre organisationer serverar sina anställda kaffe. De tar inte marknadsmässigt pris för sin service. Ja, de tar inte ens ett pris under marknadspriset. De skänker bort kaffet. De subventionerar kaffet med 100%. Det är gratis för de anställda att dricka kaffet!
Skandal!
Vad dessa tre organisationer gör, är att hämma konkurrensen å det grövsta, genom att det är få konkurrenter inom kaffebranschen, som t ex Pressbyrån, som kan konkurrera med priset noll kronor. Ja, man hämmar inte konkurrensen. Man omöjliggör den.
Den heliga konkurrensen spottar dessa tre organisationer på!
Detta strider sannolikt mot konkurrenslagstiftningen, och borde därför prövas i domstol.
Så, käre läsare, ta dessa, sannolikt kriminella organisationer, inför domstol och dra dem i den skam och vanära som de förtjänar.
Kungälvs Kommun har uppmärksammat denna potentiella kriminalitet, trots att den inte är så långt driven i Kungälv som i de tre organisationerna jag idag har avslöjat. I Kungälv har man, bl a med argument om konkurrenslagstiftning, dragit in lärarnas möjligheter att köpa och förtära en skollunch i gymnasieskolans matsal. Lärarna har fått betala 60 kronor, vilket tydligen politikerna, dvs moderater, centerpartister och ’socialdemokrater’, tolkat som risk för otillbörlig konkurrens.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stopp-for-skolmat-till-larare-i-kungalv
Om vi nu lägger skämtet åt sidan, då det egentligen inte alls är roligt, får vi konstatera att detta agerande tangerar det som annars utmärker djupt religiösa. Det är fundamentalism intill det absurda.
En vacker princip inom kommunal verksamhet är självkostnadsprincipen, att verksamheten skall få ersättning för sina kostnader, varken mer eller mindre. Kanske lärarna inte får någon som helst subvention, olikt lärarna på de tre ovan namngivna högskolorna, då kanske självkostnaden för deras måltid är 60 kronor eller mindre? Skolmåltider brukar ju sällan få kosta nämnvärt mycket. Jag betvivlar att självkostnaden för lärarens måltid är 60 kronor. Således ingen subvention alls.
Någon kanske anmärker att priset hålls ner genom de skaleffekter som uppkommer genom att matsalen ger måltid till alla elever, och det är ju skattefinansierad verksamhet, dvs skattefinansierad verksamhet skapar skaleffekter som kan utnyttjas i konkurrensen. Jovisst, men det är ju detsamma som om Skanska bygger en väg, som är skattefinansierad, och därvid har råd med en anläggningsmaskin, som sedan kan utnyttjas i ett annat bygge, och då till lägre kostnad eftersom dess fasta kostnad också bärs av vägbygget.
Men detta är ändock småsaker relativt det skarpaste argumentet mot denna konkurrensfundamentalism.
Om lärarna äter i matsalen, utgör de både ett lugnande moment p g a den sociala kontroll genom vuxna som då finns, och de kan bli tilltalade av elever som kan fråga lärarna om något som tynger dem. Lärarnas ätande i salen blir därmed det som kallas pedagogisk måltid, och som brukar kunna accepteras som subventionerat inslag.
Till detta tillkommer att läraren är på skolan och har inte åkt från skolan, för att luncha på ett annat ställe. De är därför tillgängliga på en tid som de sannolikt inte är betalda för, utan som de utan anmärkning hade kunnat spendera på annat ställe.
Men då kommer skattefundamentalisten in och säger att i så fall borde skolan betalt läraren för den tid den sitter i salen, vilket skulle kunna bli en ersättning som kan användas för att betala konkurrensneutralt pris, samtidigt som både skolan skulle ha betalt arbetsgivaravgifter och läraren skulle betalt skatt på ersättningen. Det kan således ses som enormt skattesvindleri.
Det ser ut som om Kungälvs kommunledning, som är huvudman för gymnasieskolan, blankt struntar i skolans effektivitet avseende att ge elever en god inlärningsmiljö, och istället vill hålla sig väl mot konkurrenslagstiftning och kanske också skattelagstiftning. Rektorn ser också uppgiven ut i klippet och säger att man får se vilka konsekvenser det har, underförstått en oroligare matsal. Men kanske också färre kontaktytor mellan lärare och elever, vilket kan vara effektivitetshämmande.
Jag tror på rektorn, att kommunens konkurrensfundamentalism är effektivitetshämmande. Samtidigt kan kommunstyrelsen ha rätt, att det likt gratis kaffe för akademikerna, är konkurrenshämmande. Men en kommunstyrelse har då att göra en kalkyl, risken att dras inför rätta mot risken att matsalen blir oroligare och kontaktträffarna mellan elev och lärare blir färre. I Kungälvs fall har man inte ställt sig på elevernas sida. Man företräder en fundamentalism, som likt all fundamentalism, alltid betalas av de som är oskyldiga.
Öllsjö den 31 augusti 2019