Han utbildade sig till redovisare, sådana som oftast förekommer som revisorer eller som redovisare i organisationer. Flera lärare hade synpunkter på om det var rimligt att så mycket av statens resurser gick till en enskild person, som sannolikt skulle få det svårt att få anställning, då, inte minst, revisor är ett mycket socialt yrke. Andra hävdade att alla individer har rätt till utbildning i Sverige, oaktat deras senare förmåga att utnyttja utbildningen i ett yrke. Någon hävdade att om anställningsbarhet i utbildning skulle vara helt avgörande för individers rätt till utbildning, då torde många ämnen få mycket små anslag, då de inte ger individen anställningsbarhet.
I dagarna presenterades ett förslag att utbildningar som leder till vissa yrkeskategorier, såsom läkare och förskolelärare, skall ha en granskning av individen, med data från belastningsregistret, där vissa kategorier av brott, t ex mord och pedofili, skulle blockera den sökande till en utbildningsplats. Man menar att de är olämpliga, p g a sin vandel, att utföra sådana arbetsuppgifter.
Detta innebär dock två problem.
Om lämplighet för yrket, som utbildningen kan leda till, men som inte är tvingande för individen, skall utgöra skäl för antagning, då borde väl en mer omfattande lämplighetsprövning göras? I fallet jag återgav, skulle han sannolikt inte ha fått utbildningsplats, då han sannolikt inte skulle kunna utöva yrket. Oaktat om han kanske kunde genomföra utbildningen med glans.
I Sverige har man rätt till utbildning, men ingen skyldighet att därefter utöva det yrke som utbildningen kan leda till. Man har rätt att utbilda sig till läkare och sedan försörja sig som renhållningsarbetare. Därför är det inte rimligt, under principen om rätt till utbildning, att hindra någon från en utbildning, med hänvisning till ett framtida yrke.
Det andra problemet är principen om att sona sitt brott. Om man blivit dömd, fått sitt straff, och tagit det, kan man anses vara fri från bördan av brottet. Det är ju sonat genom straffet. Men utredningen innebär att somliga, som utfört vissa specifika brott, aldrig kan sona sitt brott. Det kommer alltid att vara en börda för dem. Utredningens förslag är helt utan förlåtelse.
Mot det kan man invända att frågan är om man skall stå på brottslingens sida och vara förlåtande, och hoppas på att det inte sker ett nytt brott, eller om brottslingens rätt till att vara fri från sitt brott är kraftigt underordnat omsorgen om möjliga offer för brottslingen, i den mån den återfaller. Den för pedofili dömde individens lidande av att inte få utbilda sig till förskolelärare är underordnat det potentiella lidande som brottslingen, som förvisso sonat sitt brott, skulle kunna utsätta ett barn för, om den upprepade sitt brott.
Men frågan om sonandet av sitt brott är knappast en fråga för utbildningen, utan för den som skall anställa personal i sin verksamhet.
Det överskuggande problemet är därför blott om lämplighetsprövning skall göras till utbildningar. I det här fallet är det en mycket avgränsad lämplighetsprövning som skall göras. Men det borde öppna upp för en intressant debatt om inte mer omfattande lämplighetsprövningar skulle införas, i alla fall för program som är omfattande, i tid och kostnad.
En positiv bieffekt av den debatten blir att vi då tvingas föra debatt om en grundläggande akademisk frihet, Freiheit des Studiums, dvs studentens rätt att fritt välja sina kurser. I dagens starkt styrda programutbildning, har studiefriheten fått stryka på foten. Kanske en lämplighetsprövning inför programstudier, skulle innebära att man hävdade rätten till utbildning genom att kräva att kurser, men inte program, öppnades för studenter som valde dessa utanför programmen.
På så sätt vinner vi frihet och ett för samhället rationellt användande av merparten av resurserna, samtidigt som vi reducerar mängden sannolika offer.
Den 31 oktober 2021
Sven-Olof Yrjö Collin