https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y6x3EE/sparre-gymnasium-anmalt-for-rasism-illustrerade-kurder-med-is-ledare
Jag förvånas över att uttalandet är skrivet med en stundtals dålig svenska, eftersom en rektor för en skola måste vara bildad i språket och inse att den skall vara ett föredöme, där förmågan att skriva korrekt svenska är en grundsten. Till detta kommer att rektorn rimligtvis har tillgång till en lärare i svenska som kan korrekturläsa ett så viktigt dokument som ett officiellt uttalande.
T ex skriver rektorn: ”Jag har utformat vad som behöver inkluderas i provet för att utvärdera elevernas kunskap inom ekonomi. Såsom ekonomirelaterade begrepp och uträkningar. ” Det som egentligen är en bisats, som börjar med ’såsom’, görs till en självständig mening, som därmed blir ofullständig. Detta är ett exempel, inte på beskrivande eller argumenterande text, utan på en retorisk text. För att vinna en effekt med den ofullständiga meningen. Där jag just visat på hur en bisats kan bli starkare i retoriken genom att brytas ut och bli en självständig mening.
”I detta fall det kriget som härrör området Kurdistan.” Användandet av ordet ’härrör’ är något originellt. Förmodligen avses ’härrör från’ eller mer korrekt, ’berör’. Kriget borde vara krig….
Men sedan kommer meningen som får mig att vilja berätta för dig om denna rektor, som för mig visar på misären i den svenska skolan, både kunskapsmässigt genom oförmåga till korrekt svenska, och ledarmässigt, där rektorn företräder det floskeltyngda ’värdegrund’-andet, dvs ideologiseringen av skolan.
Rektorn skriver: ”Det är viktigt att diskutera att rasism och diskriminering inte har någon plats i någon inlärningsmiljö eller i samhället som helhet.”
Hur skall man kunna diskutera något som uttrycks som ett kommenderat faktum, ’att’ något inte har en plats? Man kan diskutera om rasism skall ha en plats, eller, under antagande att det inte skall ha någon plats, hur man skall göra för att det inte skall få en plats. Men man kan inte diskutera kommandot, att det inte har en plats.
Märkligheten i meningen kan bero på rektorns bristande förmåga att uttrycka sig med skriven svenska. Kanske ordet ’diskutera’ egentligen avser t ex ’påpeka’, ’understryka’, vilket gör meningen begriplig.
Meningens något säregna uppbyggnad kan med alternativtolkning vara ett klumpigt sätt för en rektor, som inte behärskar svenska språket väl, att smuggla in ett vackert demokratiskt moment, att diskutera, i ett kommando som kräver underkastelse, en floskel hämtad från de ideologiska plattitydernas värdegrundsdokument.
Värdegrundsdemagogerna pratar varmt om inkludering och lika värde och demokrati, men öppnar aldrig upp för det som borde vara de två absoluta grundstenarna i en skolas värdegrund, kunskap och kritiskt tänkande. Det kritiska tänkandets ’diskutera’ förgörs omedelbart av värdegrunddemagogins kommando ’att’.
Rektorns uttalande är därför ett av alla de tecken vi samlar på oss om skolans förfall. I detta fall: 1.) dålig svenska hos den som borde kunna svenska väl, eller som i alla fall borde ha insikten att som ledare säkerställa den språkliga korrektheten, t ex genom att låta svenskläraren på skolan korrekturläsa dokumentet, och 2.) värdegrundsflosklandet som ideologiskt skall indoktrinera elever till att okritiskt anamma specifika värderingar och som skall legitimera skolan utåt, för att t ex göra så att skolan inte granskas utan anses som god, inte p g a sin undervisning, utan för att den presenterar goda värderingar. Med dålig svenska.
(Notera den retoriska ofullständiga meningen. Men så är ju jag inte Rektor, gör inget officiellt uttalande för en organisation, har inte en kader av lärare som kan hjälpa mig, är ej heller helt seriöst argumenterande, utan riden av en bubblande ilska över en skola där allsköns folk och husvilla individer kan bli rektorer. Arma elever.)
Den 28 februari 2023
Sven-Olof Yrjö Collin