https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/EpzpR5/barn-far-inte-vara-hastskotare-pa-lantgard
Stackars barn som så exploateras. Sker detta i ett u-land?
Nej, det handlar om svenska ridskolor och den gamla etablerade praxis som funnits sedan länge, att kanalisera unga flickors (sällan pojkars) enorma energi och oerhörda intresse för hästen och för ridning.
Ridskolor är en plats för dessa flickor att, exakt samtidigt, erfara glädjen med hästen och arbetet med hästen. Där får de le när hästen gnuggar sig mot deras axel. Där får de lära sig mockningens konst, att bara ta hästens skit och så lite av halmen som möjligt. En samtidighet i glädje, arbete och ansvar.
Ridskolor är på detta sätt både en skola för ridning och hästskötsel, och för ansvar och arbetsamhet. En undersökning från Umeå visade på hur flickorna erhåller ledarattityder och förmågor genom arbetet på ridskolan. En utbildning som genom intensiv praktik kanske lär om ledarskap minst lika mycket som vilken akademisk eller konsultutbildning i ledarskap.
Det är den verksamheten som skyddsombudet vänder sig emot. Kanske han främst ser att de utför arbete som en anställd kunde utföra. Kanske han är av den curlande typen som företrädaren för ridsportförbundet förefaller vara, att allt skall vara glam och frivillighet. Inte arbete och ansvar.
Förvisso finns det problem i hästverksamheter med exploatering av flickors intresse och svart arbete. Därför är det rimligt att det finns en tillsyn så att utnyttjandet av flickornas energi och tillfredsställandet av deras intresse inte blir exploaterande.
Men att förhindra det genom att förbjuda det, är att ta bort ridningens själ och göra om hästverksamheten till en curlande verksamhet där flickorna behandlas som om de skulle vara likgiltiga konsumenter av ridning.
Flickorna kommer inte att acceptera det. De kommer att rykta hästen i lönndom. Bakom ryggen på skyddsombudet kommer de att mocka boxen och kamma manen. De kommer att nervöst vända sig om för att se att ingen ser dem, och sedan smita in i stallet för att putsa betslet.
Däremot, den flickan som lever i en familj som redan idag har det svårt att finansiera hennes hästintresse, och som är tacksam för möjligheten att hon får en ridlektion genom att hon gör det hon vill, mocka och ta hand om ’sin’ häst, hon kanske mister sin lektion. Hon får sitta på läktaren och se på när de som kan betala, lär sig att rida en sluta.
Antonia Ax:son Johnson, en företagsledare och familjebolagsägare, som är välsedd främjare av svensk dressyr och av kvinnors möjligheter, slå näven i bordet och säg att flickor kräva dessa möjligheter! Väl genomfört innebär det att fler flickor får realisera sitt intresse, det ger bra hästverksamhet, och, inte minst, det försörjer det svenska samhället med kvinnor som lärt sig arbete och ansvar och ledning, av både folk och fä. En oslagbar verksamhet i effektivitet.
Den 31 mars 2021
Sven-Olof Yrjö Collin