Don Quijote stred mot väderkvarnar. I Cervantes skröna var det, enligt Cervantes och enligt Sancho Panza, verkliga väderkvarnar, medan Don Quijote, förryckt av sin läsning av riddarromanen, såg drakar. Således, den som hävdar att något är väderkvarnar rider på höga hästar, där den hävdar att den sett ljuset, att den ser vad som är verkligt, medan Don Quijote blott är förledd av sina fantasier. Don Quijote ser sin ideala värld, medan de andra ser den reella världen. Så som den verkligen är i sin verklighet.
Är då hållbarhetsaktivismen på universiteten inget att bry sig om, i alla fall inte något man skall storma mot? Kanske storma med i stället? Ty, som det sägs, vilket jag använder som indikation på hållbarhetens hegemoni, ’anser du inte att hållbarhet är något bra’?
En polischef fälldes i förvaltningsrätten då hon fattat ett beslut där hon själv var jävig. Hon avslog Paludans tillståndsansökan, trots att hon tidigare offentligt hade sagt: ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken”. Polischefen agerar som politisk aktivist när hon värderar Paludans demonstration. Trots att hon uttalade sig som polis, som ju är satt att värna våra demokratiska rättigheter och inte specifika politiska värderingar. Skall vi medborgare anta att polisen är politisk, att den utgår från sina personliga politiska värderingar och inte utifrån polisens uppgift? Nästa gång jag möter en polis kan jag inte utgå från att det är en polis som värnar lag och ordning, utan att det är en politisk kommissarie, där lag och ordning är sekundär, relativt polisens politiska värderingar. I detta fall är det ren och skär sovjetmentalitet som polischefen ger uttryck för.
Detsamma måste sägas om universitet som tar politisk ställning, i vilken politisk fråga det än månde vara. Universitetet som tar ställning för hållbarhet är lika jävig i sitt agerande som polischefen är. Universitet kan därför inte litas på. Vi medborgare kan inte vara säkra på att universitetet söker den vetenskapliga kunskapen, ty universitetet begränsar sig i sitt sökande, på det att dess politiska hållning inte skall ifrågasättas, utan bekräftas.
Universitet förlorar sin oberoendestatus och blir en politisk del i det politiska landskapet. Förtroendet för universitetet eroderar och medborgaren vet att den inte längre kan lita på att sanningen kommer från universitetet.
Effekterna av denna ’väderkvarn’ är således betydande negativa. Med sådana negativa effekter kan man förvisso hävda att jag strider mot väderkvarnar, men väderkvarnanas effekter är sannerligen inga väderkvarnar, i bemärkelsen falska sken. Jag strider mot starka, politiska krafter som kan avskeda professorer och hindra folk i deras professionella yrkesutövning. Jag strider mot en politisk repression. Det är en strid mot något ytterst påtagligt, något ytterst verkligt.
Att kalla den repressionen för väderkvarn, ja, det är ju nästan som att gå dessa krafter till mötes och framställa kritik mot makten och maktutövandet som en strid mot det som inte finns.
I detta är jag inte Don Quijote. Jag strider mot något som ytterst påtagligt finns. Något som mycket tydligt manifesterades den 1 juni 2018. Då jag blev Persona non grata på Högskolan Kristianstad.
Den 31 oktober 2022
Sven-Olof Yrjö Collin