Gott så.
Men! Sverige följer den internationella trenden av att resultaten har försämrats sedan den förra mätningen, 2016. Man tror, men vet inte, att det kan bero på pandemin.
Men vad som är än värre är att Sverige har starkare skillnad mellan grupper av elever. Socioekonomiska variabler är utslagsgivande. Högutbildade föräldrar, svenskfödda och flickor får högre provresultat. Socioekonomi är den mest utmärkande, där skillnaderna har ökat sedan förra testomgången, och där Sverige utmärker sig med att ha störst skillnad. När det gäller könsskillnaderna är Sverige på andra plats, blott slagen av Bulgarien.
När en annan test visades upp 5:e december, PISA-undersökningen, som nu avsåg matematik, naturvetenskap och läsförståelse bekräftades bilden. Nu var Sverige inte på andra plats, utan i mitten, något över genomsnittet. Men likvärdigheten hade ytterligare försämrats. Ja, det gick tydligen att försämra den. Högutbildade föräldrar, inhemsk bakgrund, flicka, är vinnarna i skolan, medan pojkarna från invandrare och lågutbildade föräldrar är förlorarna.
Klassamhället är i mycket bra form och förstärks, relativt hur det var tidigare och relativt andra länder. Matriarkatet i form av skolprestation är också i bra form i Sverige. Kanske vi skall tala om diskrimineringssamhället istället för klassamhälle och matriarkat? Ett diskrimineringssamhälle som ger en diskrimineringsskola.
Man diskuterar vad det beror på. Förslagen på orsaker är många. Pandemin, fria skolvalet, flumskola, friskolor, vinstdrivande skolföretag, okvalificerade lärare, invandring från underutvecklade kulturer, dålig kontroll av skolornas verksamhet.
Diskriminering är emellertid inte förbehållit skolan, varför det finns en stark bakomliggande kraft, ett diskrimineringssamhälle, som ger en del direkta orsaker, som sedan indirekt ger det ohyggliga resultatet av uppdelning och diskriminering i skolan, dvs diskrimineringsskolan.
Samma dag rapporteras att Socialdemokraterna, de som tidigare stått för ett jämlikt samhälle, där folk behandlas utifrån förmåga och behov, utan klassgränser och könsgränser, medger att Sverige försämrats under deras tid vid makten. ( https://www.svd.se/a/GMW6yQ/s-klyftorna-okade-under-var-tid-vid-makten ). En politiker med hög profil säger ”För mig som har varit socialförsäkringsminister i fem år i en socialdemokratiskt ledd regering kan jag inte göra annat än att konstatera att det är ett misslyckande.” Sedan 1998 har Socialdemokraterna suttit vid makten, förvisso delad, under 17 år, dvs 65% av tiden. Den rysliga högern har regerat under 35% av tiden, dvs 9 år. Socialdemokraterna hävdar ibland att de önskar delta i regeringsmakten för att samhället inte helt skall kantra, dvs att de kanske inte kan driva sin egen politik fullt ut, som på det lyckliga 60-talet, men de kan i alla fall förhindra att en högerpolitik realiseras fullt ut.
Den kraftfulla förstärkningen av diskrimineringsskolan visar att de har fel eftersom de inte har lyckats förhindra diskrimineringsskolan. Tvärtom, det är ju faktiskt så att Socialdemokraterna själva har deltagit i skapandet av diskrimineringsskolan och sannerligen inte arbetat för att förhindra diskrimineringen.
Socialdemokraterna är inte blott själva exponerade för diskrimineringssamhället. De deltar i det, med liv och lust. De utgör en av dess krafter. De har sannerligen inte försökt motverka det. De har förstärkt det. De ledande socialdemokraterna av idag tillhör själva den klick av högersossar som i ökad utsträckning, redan sedan kanslihögern under ledning av Feldt, började härja i mitten av 80-talet.
När diskrimineringssamhället kan förstärkas, trots att 65% av makttiden tillhört ett parti som tidigare arbetade mot diskrimineringssamhället, behöver högerpersonerna, de som idag medger att de misslyckats, ersättas av de som bär den demokratiska socialismens idéer.
Skolan kan förbättras genom att mildra diskrimineringssamhället. En åtgärd är att det parti som borde representera jämlikhet, byter ut sina högersossar och ersätter dem med demokratiska socialister, dvs med socialdemokrater.
Den 31 december 2023
Sven-Olof Yrjö Collin