Jag lämnade Lunds Universitet 2001, bland annat för att jag var så trött på alla doktoranddiskussioner om ontologiska utgångspunkter och hermeneutikens betydelse. Det var en i huvudsak kvasiintellektuell debatt som bara värmde konferensrummets stolar. Jag hade kvar en doktorand när jag lämnade Lund, som förvisso inte värmde stolar med kvasiintellektuella debatter, utan fick datorerna att gå varma med innovativa variabler. Men detta till trots lämnade jag Lund med föresatsen att när hon blev klar, vilket skedde 2002, var min saga all som handledare av doktorander. Ja, jag var t o m inställd på att ge upp forskningen och endast sikta in mig på att bygga bra utbildningar.
Det gick så där….
In i mitt liv haltade en student med knivskarpt intellekt, med en pliktkänsla och med en imponerande arbetsförmåga. Och med en uppriktighet som visade på stor integritet, där hon efter blott en månads kandidathandledning läxade upp mig. Hur det gick till, minns jag inte, men snart var hon doktorand och vi arbetade i ett projekt som sedan dess varit min stolthet, eftersom projektet tog upp företagsstyrningsdimensionen i ryttarföreningar och eftersom projektet vann Riksbankens Jubileumsfonds finansiering.
Hur är det möjligt, att så kraftigt avvika från en föresats och plan? Det är som om jag, i mitt medvetande, kan besluta om vad som helst, men min själ styr mig. Som om själen är akademisk, varför jag, oaktat mitt medvetna Jag’s fasta och tydliga beslut, agerar akademiskt. Som om mitt medvetande kan besluta vad som helst, men Jaget, dvs själen, teoretiserar, undrar, frågar, ifrågasätter, försöker förklara, och hittar lekkamrater i det akademiska, studenter som dras med, och som i min lek går på den akademiska stigen, där man börjar som doktorand, sedan blir doktor, sedan docent, och snart professor. Inte som en karriärplan, utan som oavsiktligt resultat av leken. Själens lek.
Min existens tycks vara akademisk. Det som har varit mitt arbete, har inte varit för att leva, utan mitt sätt att leva har varit det som andra kallar arbete. Jag föreläser inte om den institutionella teorins föreställning om isomorfism, eller om principal costs för att det ger mig bröd på bordet. I föreläsningssalen finns en del av mitt liv, oskiljaktigt från andra viktiga delar av mitt liv, som att köra bil, slänga käft med mina barn, kyssa min kvinna.
De kollegor som jag omger mig med, har en liknande livshållning. Ja, jag har fått mycket kritik för att jag accepterar, men inte respekterar de som har sitt akademiska arbete som arbete, dvs reglerat 7 till 5, med fem veckors semester. Som om forskning framför allt, men även undervisning, är ett löpande band som man kan stänga av och sätta på.
De som jag sett i min närhet, som varit akademiskt framgångsrika, har en liknande hållning som jag har, några kanske mer medvetet karriärinriktade än vad min hållning varit. Det har tidigare kritiserats att en sådan hållning är hindrande, speciellt för kvinnor, som tenderar att ta större ansvar och prioritera familjen mer än männen. Kvinnor skall därför få speciella förmåner, inkvoteras och ges speciella forskningsmedel.
Med erfarenhet från några kvinnor vill jag säga, med utländsk styrka: Shit, no! Att kvotera dessa, att ge dem speciella förmåner, vore att förödmjuka dem, att inte visa respekt mot dem och deras akademiska själ. (Det innebär inte att jag förnekar att männen har försteg, men det hänför jag mer till männens hart när genetiska benägenhet att skapa och underhålla nätverk).
Men vad händer med en människa som lever sitt arbete, när skrivbordet dras undan? Skrumpnar den och försvinner? Åker den till Palermo, för att parkera vid hamnen, lägga bilnycklarna på vänster bakdäck, och går ut i havet och simmar tills den sjunker?
Öllsjö den 31 december 2018