https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5VwBdm/kaj-linna-far-rekordbelopp-i-skadestand
Man kan se kompensationen som ett pris på de dagar han satt fängslad. De dagar hade inte det som vi andra tar för givet, friheten. Varje sådant dygn Kaj hade kostar nu staten 3793 kronor. Är det ett rimligt pris på hans frihet?
Vi kan jämföra det med dess motsats, den som staten betalar för att den vinner sin frihet. De som klassificeras som barn, som lyckas fly från sitt hemland och tar sig till Sverige, sk flyktingbarn, kostar staten 2900 kronor per dygn. På ett år blir kostnaden 300 000 kronor mer för den som staten tagit friheten från.
Det är en låg kostnad staten har för att ta en människas frihet.
Men man skall inte bara se det som att det är priset för de dagar av ofrihet han haft. Han kommer sannolikt alltid att bära ett socialt stigma, som staten satt på honom genom domen och genom fängelset, hur orättfärdigt det nu än var.
När staten gjorde fel, är det inte bara den tid som förlupit som skall räknas, utan även den tid som står framför honom, och som staten, genom sitt agerande, påverkar. Kostnaden för staten borde därför vara än mer.
Det skall kosta om man på ett orättfärdigt sätt påverkar en annan människas liv. Det skall inte vara en gäspning och sedan gå vidare. Den som genom orättfärdigt agerande stänger en annan människas möjligheter, skall ersätta skadan som uppkommer. Eftersom det i Kajs fall handlar om den tiden som varit, men också om framtiden, är skadan svår att uppskatta. Därför är generositet mer rättvist än återhållsamhet.
Mot bakgrund av vad staten är villig att betala för de som vinner friheten, och mot bakgrund av att staten har ingripit i hans liv, vilket är ett ingrepp som alltid kommer att vara verksamt, är 18 miljoner kronor inte ett stort belopp. Det är ett för litet belopp.
Ferrara den 31 mars 2018