Identitetsteoretiker borde se med avsmak på könskorrigeringar, då de negerar hypotesen att kön är blott en social konstruktion. Könskorrigering innebär ju hävdandet att den subjektiva upplevelsen måste motsvaras av en fysisk manifestation.
Ytterst går detta tillbaka på frågan om kropp och själ. Är kroppen och själen ett, eller är de åtskilda?
Under alla år har min kropp burit mig, tagit mig till platser jag velat besöka, hjälpt mig att hjälpa och försvarat mig när något eller någon hotat mig. Förvisso ser jag mig när jag ser mig i spegeln, men jag finns både före och efter spegeltittandet, dvs jag är förmer än min kropp. Den är blott ett instrument för mig.
Nu, vid min höga ålder av 64 år, börjar kroppen svika mig. Instrumentet börjar bli slitet. Min högra fot fungerar så mycket sämre att jag inte kan göra det jag alltid gjort och njutit av, att ändlöst vandra i en stad, gata upp och gata ner, trappor upp och trappor ner. Jag känner därför ett avstånd mellan mig och min kropp. Det jag vill, kan inte min kropp göra. Den sviker mig. Och intet finns att göra, annat än att anpassa sig. Min själ får finna sig i att inte få uppleva så mycket av en stad som den tidigare fick göra.
Det finns ett avstånd mellan kroppen och själen. Kroppen är själens instrument.
Men en aspekt av kroppen, att den är en manlig kropp, har aldrig varit skild från mig. Jag kan erkänna att könsupplevelsen kan vara skild från kroppen. Men det erkännandet kommer inte av förnuftet eller av själen, utan är blott ett empiriskt erkännande. Det finns de som hävdar att deras könsidentitet inte är deras kropps identitet. Jag får välja mellan att tro dem, eller att hävda att de är psykiskt sjuka, likt de som hävdar att de är Napoleon eller att de söker uppmärksamhet genom att göra sig märkvärdiga. Jag kan inte förnuftsmässigt inse skillnaden, ty den är mig främmande. Men jag kan välja att tro den som hävdar skillnaden.
Men jag kan inte fördra den som hävdar att kroppen måste underkasta sig själen, dvs den som genomför eller som accepterar könskorrigeringar. I det är jag likt identitetsteoretikerna, att kropp och själ är åtskilda. Men precis som jag får acceptera att min själ vill mer än min kropp kan förmå, får den som har ett annan själsligt kön fördra kroppens faktum.
Men, är det inte en hycklande inställning? Om jag anser att själen får fördra kroppen, har jag då rätt att begära ett kroppsligt ingrepp som förbättrar min fots funktion, så att den något bättre kan vara ett instrument för min själ? Skall sjukvården förbruka resurser för att min själ skall få se mer av en stad, medan den som har en själ som är kvinna, inte skall få sjukvård som gör att själen får leva ut sig som kvinna genom en könskorrigerad kropp?
Den 31 juli 2021
Sven-Olof Yrjö Collin