Konfessionen är svensk.
Före dagens lektioner har man en frivillig samling, där man i aulan inledningsvis hissar svenska flaggan på en liten flaggstång i salen och därefter sjunger nationalsången.
Efter det har en elev som uppgift att under fem minuter berätta om en episod i svensk historia, som speciellt anknyter till svenska värderingar och normer. Som exempel kan jag berätta att jag igår fick höra att Frida i klass 8a i veckan hade berättat vad vi vet om vikingatidens arvsregler, där hon betonade att kvinnor och män hade lika arvsrätt.
Därefter har en annan elev uppgiften att läsa ett stycke ur något verk som tillhör den svenska kanon, som man tillämpar i skolan. Samma informator berättade för mig att Lars i klass 9a samma dag som Frida hade läst olika dikter av Lasse Lucidor. Eleverna jublade när han tog sig friheten att som sista vers läsa dikten ’Varföre skall jag mig med sorger kvälja?’, och i sin läsning upprepa stället: ”Den dygden adlar, han är rättlig adel, fast om han rider än i en klöv-sadel.”
På så sätt betonas skolans svenska värdegrund, med jämställdhet och jämlikhet som viktiga normer.
Skolan tillämpar jämlikhet strikt och på ett produktivt sätt. Som exempel kan tas friidrottslektionen. Den har föregåtts av lektioner i biologi kring den mänskliga kroppens uppbyggnad, varvid skillnad mellan kvinnokroppar och manskroppar har noterats. Någon matematiklektion har ägnats åt att framställa index som kan fånga skillnader i kroppar, speciellt avseende muskler, t ex manliga och kvinnliga, men även fettvävnad. Dessa index har sedan använts i gymnastiklektionens friidrottsträning, där indexet för man och kvinna har använts så att flickorna startar något före pojkarna, för att kompensera för deras mindre muskelmassa och ge dem jämställda startvillkor. Detsamma med fetman, där tjockare har fått starta lite före de magrare.
Man har självfallet inga uppdelade klasser i idrott, annat än utifrån ålder. Man övervägde också att ha gemensamma omklädningsutrymmen och tvättrum. Men man bedömde att tiden ännu inte var mogen för denna självklarhet, varför man i stället beslutade att bereda vägen genom undervisningsinslag. Målsättningen är att 2026 kunna genomföra att man blott har ett omklädningsrum och ett tvättrum.
Ett annat exempel är att man i klassrummet har en tavla med lysdioder, som motsvarar varje elev. När läraren ställer en fråga till klassen, trycker han på en knapp, varvid en slumpgenerator tänder en av lamporna på tavlan, och den elev som motsvaras av lampan, har att avge ett svar. På så sätt favoriseras ingen elev av läraren och alla elever får möjligheten att svara på frågan, oaktat kunskap och blygsel. Regeln är att ingen elev får säga, ’Jag vet inte’, utan att den måste föra ett resonemang, för att på så sätt understryka en annan stark norm, rätten och skyldigheten att tänka. Därefter tänds en ytterligare lampa, varvid den senare eleven får kommentera den förra elevens svar. Slutligen får läraren tillbaka ordet och kan fortsätta.
Skolan styrs av ett lärarråd, som består av tre lärare och tre föräldrarepresentanter, samt med rektor som ordförande. Lärarrepresentanterna utses demokratiskt av lärarna, och föräldrarepresentanterna utses demokratiskt av föräldrarna.
Skolan har blivit mycket populär bland föräldrar, och kön till skolan är lång. Detta har skett trots att skolan har fått mycket hård kritik i den offentliga debatten. Från högerpartier har kommit kritik att skolan är socialistisk, och från vänsterpartier har riktats kritik mot att skolan är nationalistisk.
Skolans rektor, Elsa Nordström, har bemött kritiken med att säga att andra må sätta vilken stämpel de vill, men skolan är svensk och organiserad kring svenska värderingar och normer.
Den 31 januari 2023
Sven-Olof Yrjö Collin