En person har skrivit en barnbok, där hennes familj förekommer, och som är placerad i Sydafrika. Författaren har fått löpa gatlopp, anklagad för att vara tondöv och att skriva kolonialt, då ingen svart människa nämns i boken.
Nu pudlar förlaget och menar att de måste bli bättre på att anlägga andra perspektiv och att vara känsligare. Förlaget tar sin hand från sin författare och bidrar till hennes gatlopp.
https://www.gp.se/kultur/kultur/f%C3%B6rlaget-pudlar-om-margaux-dietz-kritiserade-barnbok-1.37578683
Hade jag publicerat min berättelse, då hade jag också fått finna mig i att löpa gatlopp. Det hade rimligtvis hävdats att det är tondövt och imperialistiskt att inte notera ryssarnas behärskelse av Ukraina och att blunda för den ständiga konflikten i Ukraina mellan deras självständighet och ryssarnas imperialistiska ton i och mot landet.
Det finns idag således ett sammanhangskrav. Min historia, som egentligen är en oskyldig kärleksberättelse, får inte uppehålla sig vid kärleksproblemet, utan måste beakta de sammanhang som dagens kulturpöbel, för dagen, anser är viktiga.
Den som skriver en handledning i hur man vandrar i de norrländska fjällen, måste därför beakta det koloniala förtrycket av samerna. Att bortse från det, är att vara tondöv. Trots att berättelsen inte har med det att göra, att det sammanhanget inte är ett sammanhang i berättelsen.
Författarna skall veta hut. Kulturpöbeln vet vad relevant sammanhang är. Konstnärens frihet är begränsad av kulturpöbeln.
Minns Zola’s definition av ett konstverk: Ett konstverk är ett hörn av verkligheten sett genom ett temperament.
Idag är Zola’s definition korrigerad. Idag definierar vi begreppet Konstverk sålunda::
Ett konstverk är ett hörn av verkligheten, sett genom ett temperament, och korrigerat av kulturpöbeln.
Den 30 november 2020
Sven-Olof Collin