Jag har läst en bok som gränsar till dessa två böcker. Berg Eriksen, T., Lorenz, E. & Harket, H. (2008) Judehatets svarta bok. Det är en bok som listar allt jävelskap människor har hittat på för att förfölja en människogrupp, judarna. Jag trodde att den skulle vara likt koranen och bibeln, en fruktansvärd bok. Men jag fann mig själv sittandes och skratta när jag läste alla de ohyggliga saker människorna kunde hitta på. Det blev helt enkelt så absurt att blott skrattet blev reaktionen på ohyggligheterna. Den mänskliga kreativiteten i att förfölja denna människogrupp blev skrattretande i sin totala absurditet. När jag hade läst om alla ohyggligheterna, trodde jag att människorna hade uttömt sina ohyggligheter. Men nej! Nästa sida i boken innehöll en ny ohygglighet. Gränslös är människans ondska.
Men sedan läste jag en annan bok, Svanberg, I. & Tydén, M (2005) Sverige och Förintelsen.
Läs den. Men var stark i ditt läsande, ty varje sida är outhärdlig.
Boken behandlar hur nazisternas förföljelse av främst judar beskrevs i Sverige under 30- och 40-talet. Du sitter i år 2019 och vet svaret. Du får se hur man beskrev och hanterade frågan om judeförföljelsen i Sverige. Det är ohygglig läsning. Främst för vad det beskriver, hur människor i ett skyddat land, som sökte skydd och fred, agerade i en sak som du vet, år 2019, hur det slutade.
Först hade berättelserna svårt att ta sig fram. Tyskland var inte bara en omhuldad kultur, där man inte kunde förstå att de kunde bete sig som berättelserna berättade. Men Tyskland var också en stark makt som man inte ville komma på kant med. Än mindre när makten började gå fram över Europa och erövra land för land. Uppvaknandet kom väl först när de norska judarna samlades ihop 1942 och skeppades över till Tyskland. Sedan, när Tyskland förlorade i el-Alamein 1942 och sedan Stalingrad 1943 och budet gick i september och oktober 1943 att de danska judarna skulle samlas ihop, vaknade Sverige till och ställde sig tydligt på judarnas sida.
Sida upp och sida ner, redogörs för förföljelsen och alla dess mord, och hur de återgavs i svensk massmedia och debatt. Jag ser bilden av flickan i rött, och alla dessa 5 till 6 miljoner som förföljdes, plågades och slutligen avrättades. Och jag undrar vad Sverige kunde ha gjort och förundras över vad Sverige gjorde.
Det är tillräckligt ohyggligt. Men det drabbar dubbelt, ty idag, när jag sitter i min ombonade villa i Öllsjö, så förföljs människor. Den röda flickan finns. Idag finns hon i flyktingläger i Jordanien. Hon finns i inbördeskrigens Afrika. I Colombia. I Kina.
Vad vet vi idag? Vad kan vi göra idag? Vad kommer eftervärlden att säga om vårt agerande idag? Idag, när vi vet svaret på vad som hände, vet vi fortfarande inte vad vi kunde ha gjort. Hur skall vi då kunna veta vad vi kan göra idag?
Läs boken. Tänk. Och agera.
Öllsjö den 11 augusti 2019