Men hallå? Det är ju inte demokrati! Om man fördelar resurser efter hur sjuka folk är, vem eller vad avgör hur sjuka folk är? Avgörs sjukheten av demokrati, dvs av en representativ församling, eller avgörs sjukheten av en profession, dvs av läkarna?
Självfallet sker avgörandet av läkarna. Men då fördelas resurserna av en profession, och inte genom en demokrati. Ja, så måste det vara, ty när det gäller sjukhet är inte demokrati ett bra styrmedel.
Själv motsätter jag mig Högskolelagen, 1:a kap, paragraf 5, som ger en politisk styrning av högskolans verksamhet mot hållbarhet och jämställdhet. ICKE! Här styrs inget, ty det är professionen som styr.
Den demokratiske socialisten vill således inte ha demokratisk styrning, vare sig när det gäller sjukdomar eller på sitt eget område! Hycklare är han!
Men det visar snarare på ett trivialt faktum, att demokrati som styrprincip har sina gränser.
Efter att ha provat många kaffesorter i Sverige, har jag funnit att Melitta, med sitt Bella Crema Espresso-kaffe, gör det bästa kaffet för mina behov. Tack vare marknaden finns detta kaffe tillgängligt för mig, och tack vare marknaden har jag haft möjlighet att prova olika sorter och finna den lämpligaste för mig. Ve de politiker som säger att mångfald i kaffesorter är ett miljösvineri som vi förbjuder och därför beslutar, demokratiskt, att blott kaffet Kaffe, malet, mellanrost, i en-kilosförpackningar, skall finnas som kaffeutbud.
Även här visas att demokratin har sina gränser.
Däremot kan man acceptera att förbjuda ett kaffe som är rostat med den värsta dieseln, som gör kaffet oerhört starkt, men mycket hälsovådligt. Här kan demokratin få gå in och förbjuda marknaden att saluföra kaffet. Precis som demokratin har förbjudit behagliga medel, som t ex morfin, i allmän handel.
Här visar marknaden sina gränser.
Demokratin sätter gränser för marknaden och för professionerna. Men professionerna sätter gränser för demokratin och marknaden. Och marknaden sätter gränser för professionerna och demokratin. Om en av dessa styrprinciper får överhanden, närmar vi oss diktaturen, vare sig det är statsdiktaturen, marknadsdiktaturen eller expertdiktaturen.
Vår debatt, som ju är utmärkande i en demokrati, handlar inte om vilken princip som skall råda, utan när en princip skall råda, på de andras bekostnad.
Att hävda demokratins eller marknadens eller professionernas primat är enfaldigt dumt.
Den 11 februari 2023
Sven-Olof Yrjö Collin