He who is silent and bows his head dies every time he does so.

He who speaks aloud and walks with his head held high dies only once     [Giovanni Falcone]
Sven-Olof Yrjö Collin
  • Blogg
  • About
  • Contact
  • Ny sida

Värdet av tystnad och lydnad II

25/3/2018

0 Kommentarer

 
Sverige har en djup demokrati. Den yttrar sig bl a i vår tryckfrihetsförordning och yttrandefrihetsgrundlag, som innebär att offentliganställda har en mycket stor möjlighet att vidarebefordra information och att uttrycka sin mening. Som jag skrev i förgår, tycks den friheten inte leva starkt på Lunds universitet. Jag indikerade också att inte bara i Lund, kan friheten vara satt ifråga, för att inte säga, satt ur spel.

Jag hann inte skriva mitt inlägg färdigt, förrän nästa nyhet flöt in. Nu var det en rektor som med starka ord förbjöd anställda på en skola att uttala sig, med hänvisning till att rektorn var kommunikationsansvarig.
https://samnytt.se/rektor-i-malmo-forbjod-anstallda-att-beratta-for-media-om-muslimska-sexovergrepp-mot-elever/

Jag anser det vara ett gravt angrepp på meddelarfriheten, och tror att den åsikten har viss sannolikhet att delas av domstol. Och precis som i förgår, frågar jag mig, varför gör en chef på detta sätt? Vad kan göra en offentliganställd chef så blind för svensk tradition, att den angriper en viktig del av den djupa svenska demokratin? Hur är det möjligt att man inom svensk statsförvaltning har sådana chefer, att de kan undgå den djupa svenska demokratin, och om det nu är så att detta undgått dem, varför de inte nogsamt blir utbildade i dessa friheter innan de tillträder sina chefspositioner?

Idag används ’värdegrund’ som ett slagord. Men vad är ett större värde, än den djupa svenska demokratin? Det rektorn här har gjort, det som jag beskrev i förgår, hur universitetschefer beter sig, torde strida så starkt mot en mycket grundläggande del av den svenska värdegrunden, att arbetsgivaren omedelbart borde ha ruskat på huvudet och satt dessa chefer sidan om, i väntan på att polisanmälan var gjord.

Det som är den grundläggande frågan är hur dess sk chefer ha kunnat undvika att förstå meddelarfriheten? Att man idag, i svensk statsförvaltningen, är så befriad från förståelse av svensk tradition, att man gladeligen, och utan insikt, bryter mot grundlagen.

Det är ju idag populärt att skylla allt elände på New Public Management (NPM). Kanske detta är ett uttryck för denna, eller i alla fall, en effekt av att man rekryterat människor och styrt dem mot målsättningar, och inte brytt sig, eller kanske t o m motarbetat, t ex genom att avsiktligt rekrytera individer som reagerar positivt på NPM, och som inte är bärare av den djupa svenska demokratin.

Likt mycken aktivitet i staten, är den inte straffbelagd. Universitetets chefer kommer knappast att få krypa in bakom lås och bom, trots att det förefaller som om JO funnit att de angripit en grundlag.

Min slutsats? Återinför ämbetsmannaansvar. Gör det kriminellt att svika en av statens huvuduppgifter, att värna demokratin. En av våra stoltheter.  https://www.youtube.com/watch?v=5vNOscal1vw

​Ferrara den 25 mars 2018
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Don Collin

    Är en Kantian, socialist, avsutten ryttare. Med Don Quijote som förebild.  Är professor i företagsstyrning, numer vid mitt eget universitet, Free University of Scania, stolt hedersprofessor vid två universitet i Ukraina. Förblindad av visionen att akademisk utbildning skall vara utvecklande för de begåvade. Och dessa kommer från alla hörn av samhället. Upplysningen är idealet, att Förnuftet, det fria, som inte tyglas av makter, vare sig världsliga eller himmelska eller underjordiska. Våga tänk själv, uppmanar Upplysningen. Det är din Plikt, säger Kant. 
    Född utan annan egendom än Ordet, i ett land där tankefriheten och yttrandefriheten finns, i viss utsträckning. 

    Arkiv

    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018

    Kategorier

    Alla
    Akademi
    Människan
    Människan
    Politik

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.