Peer-reviewsystemet är likt demokrati och aktiemarknaden, ett uselt system. Men som Ingemar Ståhl, professorn i nationalekonomi, sade till mig, när jag, på hans föreläsning, eldad av min tro på demokratisk socialism, hårt kritiserade aktiemarknaden för att befrämja finansbubblor och kortsiktighet: ”Du har rätt. Vilket alternativ föreslår du?” Kanske inspirerad av en utsaga Churchill lär ha sagt: "Det har sagts att demokrati är den sämsta styrelseformen som har prövats, bortsett från alla andra former som har prövats genom tiderna."
Ibland, ja, kanske mycket ofta, är en dålig sak det bästa som finns tillgängligt.
Peer-review innebär både en kvalitetsgranskning och en paradigmatisk granskning. Det innebär att paper som inte håller måttet kvalitetsmässigt, t ex genom felaktiga empiriska analyser, dåligt formulerade teorier, dålig genomgång av befintlig kunskap, förvisso sannolikt blir publicerade, men i tidskrifter som inte har någon spridning, annat än som plats för att publicera paper ingen behöver, annat än den som behöver uppge en publikation i sitt CV och i sin projektavrapportering.
Men peer-review innebär också en paradigmatisk homogenisering. I en ekonomiskt-teoretiskt orienterad tidskrift försökte jag få publicerat en studie som hävdade den samtidiga existens av egoistiskt agerande och pliktagerande, dvs agerande som var motiverat av individens berikande av sig själv och agerande som skedde p g a att individen var driven av att göra det rätta. En revieweer skrev uppriktigt att det var ett lönlöst försök att försöka få in plikt som drivkraft i ett ekonomiskt sammanhang.
Idag arbetar jag med några paper som jag vet är paradigmatiskt motvalls. Jag anser att de är kunskapsmässigt korrekta och har intressanta generella poänger om företagsstyrning. Men de följer inte den dominerande agentteorins propåer, att principaler, de som på svenska kallas huvudmän, kämpar med att få agenterna, dvs administratörerna, att fullgöra den uppgift organisationen har. I stället hävdar jag, t ex att administratörerna försöker förmå huvudmännen att agera i organisationens intresse och att inte inta en enbart exploaterande attityd gentemot organisationen.
Sådana paper har problem att bli accepterade, varför man, dvs jag, får söka mig till tidskrifter som är paradigmatiskt svagare i sin orientering, vilket är mindre renommerade tidskrifter. I stället får jag förlita mig på den innovation som möjliggör spridning av denna typ av artiklar, dvs internet, där förvisso mycket skräp sprids, men där också guldkorn kan finnas, utanför de etablerade kanalerna.
Det innebär att läsarna avkrävs större möda, att skilja kornen från agnarna. Således, alternativet till peer-review är kapabla och kunniga läsare, som söker kunskapen utanför de etablerade kanalerna. Journalister är inte de kapabla läsarna. Det är därför de så noga noterar om artikeln har gått igenom peer-reviewgranskningen. Därför kan spridning genom journalister svårligen uppstå. Då krävs det av oss, forskare, som önska sprida vår kunskap, i den mån den är paradigmatiskt avvikande, att vi deltar i den populära debatten, för att kompensera att journalisterna inte skriver om vår kunskap.
Den 10 augusti 2021
Sven-Olof Yrjö Collin