En del av Sverige har erfarenhet av en mycket hård assimileringspolitik. Skåne var en tämligen självständig region innan 1658, då det då var Östdanmark. Innan 1658 härjades Skåne, och kanske främst gränslandet till Sverige, av mycket våld och förstörelse. Staden Vä brändes av svenskarna 1452, 1509, 1569, och slutligen 1612, vilket fick Kristian IV att grunda Kristianstad i ett träsk, varför det uppfördes i holländsk vattenrenässansstil, och fick överta stadsrättigheterna 1614 från Vä och Åhus. Kvar i Vä står Sankta Gertruds klosterkyrkoruin som ett minne av svenskarnas härjande.
I freden i Roskilde lovades skåningarna att få behålla sin kyrkoordning, rättssystem och adelsprivilegier. Svenskarna respekterade emellertid inte fredsavtalet, utan samtliga dessa löften i avtalet bröts innan 1700-talet kom. Universitetet grundandes i Lund 1666, bl a med ambition att försvenska prästerna. En hård språkpolitik genomfördes, bl a genom att etablera en boklig Berlinmur gentemot Danmark, som förhindrade införsel av böcker på danska.
Med ingång på 1800-talet var sannolikt Skåne försvenskat. Då började den skånska flaggan etablera sig. År 1881 kom socialismen till Skåne genom skräddaren August Palm, som rest från Södra Sallerups socken till Danmark och Tyskland i sin skräddargärning och där hämtade upp socialismens idéer.
En liknande utveckling, där idéerna först tagit mark i Skåne, har kunnat skönjas med högerpolitik med invandrarkritisk politik, där Skånepartiet bildades 1979 och fick plats i Malmö kommunfullmäktige (1985-2006), samt i några andra kommuner. Sverigedemokraterna började få sitt starka stöd först i Skåne, där de efter valet 2018 var största parti i 11 av Skånes 33 kommuner och numer är antingen näst största eller tredje största parti i opinionen i landet.
Skåningarna assimilerades, men har också varit de som först tagit till sig, och sedan fört upp idéerna till resten av Sverige, och på så sätt påverkat Sverige. Som om det finns något kvar i skåningarna som svenskarna inte lyckats radera ut. Kanske det bästa sättet att beskriva det är att det varit en lyckosam assimilering, med integrerande drag.
Denna utveckling, assimilering med integrativa drag, kan vi emellertid inte förvänta oss från dagens nya folkgrupper. Det finns ingen statlig assimileringsstrategi utan snarare en integrationsstrategi, där folkgrupperna inte blott lämnas i fred, med sina kulturella särdrag, utan t o m uppmuntras att behålla dem. Därför tror jag inte att de nya folkgrupperna kommer att påverka Sverige, så som de assimilerade skåningarnas integrativa drag påverkat Sverige. Snarare tror jag på en mörk framtid, där integrationspolitiken kommer att innebär ständiga kulturkonflikter, och att den svenska kulturen, och därmed Sverige, inte berikas så som skåningarna berikat Sverige.
Som Hegel sade, det vi lär av historien är att vi inte lär av historien. Den lyckosamma assimileringen med integrativa drag som genomfördes mellan 1658-1900, genomförs inte idag med de nya folkgrupperna. Visdomen från annekteringen av Skåneland har gått Sverige förbi.
Den 10 juni 2023
Sven-Olof Yrjö Collin