Sedan några år har de mindre aktiebolagen varit befriade från denna plikt. Det har ansetts att det leder till kostnader för bolagen, utan att mötas av motsvarande intäkter, för bolagen och för samhället. Förvisso förstod man att avskaffandet skulle leda till ökade samhällskostnader, men skönsmässiga kalkyler visade på att de kostnaderna var lägre än de kostnader man sparade in genom att slippa bekosta en revisor.
Nu visar det sig emellertid att kostnaderna är högre än kalkylerna visade. Företagen sköts sämre, räkenskaperna sköts sämre, och, inte minst, den ekonomiska brottsligheten sköts lättare genom aktiebolagen.
En debattör för därför fram tanken att man skal återta en del av revisionsplikten, den som omfattar granskning av skattebetalningar och ekonomisk brottslighet, dvs en del av det som kan kallas förvaltningsrevision.
https://www.svd.se/sverige-ett-dromland-for-ekonomisk-brottslighet
Hennes förslag förefaller vara mer inriktat på en uttalad övervakningsuppgift, dvs att revisorerna enbart går in för att övervaka, och då fram för allt för statens räkning. En sorts ekonomiska poliser.
Men vi vet från egen forskning
(t ex https://www.emeraldinsight.com/doi/abs/10.1108/JFBM-08-2016-0019)
att revisorn också fullgör rådgivande funktioner, som kan underlätta och hjälpa företagaren att få ett gott fungerande företag. Denna hjälpande funktion, som är till gagn för svensk ekonomi, då gott fungerande företag är en tillgång i en ekonomi, borde också ingå i företagarens plikt gentemot samhället.
Företagaren tillför värde i samhället genom sitt företagande. Men samtidigt tillför också företagaren risk i ekonomin och i samhället. Denna risk kan reduceras delvis genom ett välskött företag, där revisorn kan vara en bidragande aktör. Därför är det inte mer än rimligt att företagaren betalar för sitt riskskapande, och för riskreduktion genom att tvingas anlita en revisor.
Således bör revisionsplikt finnas för de som driver företag, till gagn för en väl fungerande marknadsekonomi.
Öllsjö den 10 maj 2018