Det är slutscenen i filmen som bygger på Whartons bok ’Age of Innocence’.
Olenska var hans livs kärlek. En kvinna han inte fick leva med, p g a att samhället och han själv förvägrade honom möjligheten. Han har nu möjlighet att återse henne. Där han sitter, fantiserar han om vad som hade kunnat vara, att Olenska vänder sig om och med ett leende ser på honom. Men han går inte upp till henne. Han låter det stanna vid en underbar fantasi, om det som hade kunnat vara, men som inte blev. Han reser sig upp och går därifrån, och bevarar fantasin om den stora kärleken i sitt hjärta.
Den demokratiska socialismen nådde en lång väg i Sverige. När 60-talet började var Sverige på väg. Miljonprogrammet planerades. Den sociala snedrekryteringen till akademisk utbildning, gick ner. Semester och sjukvård gavs till alla. Sverige var på väg!
Men med början på 80-talet angreps vägen. Inifrån det socialdemokratiska partiet kom angreppen från Feldt, Sahlin och slutligen av Wahlström och Morgan Johansson. Utifrån kom högerangreppet och marknadsfieringsangreppet, där t o m skolan inte bara blev en marknad utan t o m en plats för vinsthungriga kapitalister. Utan omsorg om dem som socialdemokratin hade fångat genom Folkhemstalet 1928. Utan den solidaritet som präglade talet:” I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”
Välståndets fördelning har blivit än mer ojämlikt sedan 80-talet. Bostadssegregationen har ökat. Idag får man finna sig i att möta fascistiska symboler hos personalen när man handlar på ett apotek. Det är mycket svårt att vara demokratisk socialist och se hur samhället backar tillbaka. Trots att vi idag har ett välstånd som i summa är ofantligt större än vi hade i början på 60-talet. Trots att vi idag lever längre än de gjorde i början på 60-talet. Men, idag finns stora skillnader i förväntad livslängd. Beroende på var i det förfallna Folkhemmet du befinner dig.
Men, exakt samtidigt som jag skriver detta, borde det finnas, inte en utan många personer, som uppfattar dagens samhälle, som jag uppfattade 60-talet. De som säger: ’Idag är vi på väg. Visst, det finns utmaningar [det som tidigare kallades problem], men vi är på väg.’
Medan jag sitter på bänken, likt Archer, och förstår att drömmen var en dröm. Den levdes förvisso till vissa delar. Archer träffade sin kärleks Olenska ibland. Men deras kärlek fullkomnades aldrig. Den fanns där som dröm. Och förblev en dröm. Samhället dömde dem och deras dröm, till att stanna vid en dröm.
Idag är det för sent för min dröm. Andra, mer betydande, drömmer andra drömmar. Och lever ut dem. Tiden för min dröm är utgången.
Men, som Fröding skaldade: ”Den drömmen, som aldrig besannats, som dröm var den vacker att få, för den, som ur Eden förbannats, är Eden ett Eden ändå.”
Den 8 februari 2021
Sven-Olof Collin