Praktikern skall förvisso ta bort en konkret individ och tillsätta en annan konkret individ, med sina individuella förmågor och beteenden. Men, frågar han forskaren, är det så att man generellt har funnit något samband mellan vissa karakteristika och sådant som t ex företagets prestation? Får vi ökad avkastning på eget totalt kapital med fler manliga ingenjörer, och får vi ökat fokus på hållbarhet med fler kvinnor i styrelsen?
Som akademiker anser jag de forskare som självsäkert, utan minsta darr på stämman, utan någon antydan till osäkerhet säger: ”forskning visar att A leder till B”, är gemena skojare. I dessa dagar är det gångbart med forskare som hävdar att A är andelen kvinnor i styrelsen och B är antingen kapitalavkastning eller hållbarhetsfokus. Det är en slutsats som samhället önskar. Och det finns forskare som är villiga att ge samhället vad det önskar. Förvisso finns det forskare som också är villiga att ge vad samhället inte önskar sig. Men då samhället inte önskar sig det, har det oerhört svårt att komma till samhällets kännedom. Ja, det har t o m svårt att komma till forskarvärldens kännedom då resultaten kan vara svåra att få publicerade t o m i förment vetenskapliga tidskrifter.
Men, man kan tänka sig en mindre fördömande attityd. Ty, en seriös forskare kan oftast aldrig säga mer än två saker: Forskningen har ännu inte kunnat visa på stabila resultat att A ger B; Forskningen visar, med stor osäkerhet, att det beror på.
Praktikern knyter därvid sin hand i fickan. Här betalar man stora summor till forskningen, och vad får vi? Att det är ännu för tidigt att uttala sig och det beror på.
Inte konstigt att samhället tröttnar på sina forskare som inte kan sätta ner foten. Det som praktiker alltid måste göra. Man kan inte vänta 20 år på mer entydiga resultat om styrelsesammansättningens betydelse, ty styrelsen skall tillsättas NU!
Inför den irritationen, ja, kanske t o m uppgivenheten, är det inte konstigt om någon forskare faller till föga, hänger en heltäckande gardin för spegeln och hoppas att ingen vördad kollega får reda på det, och uttalar sig, inför praktiker, på ett oseriöst sätt, dvs sätter ner foten och påstår att A ger B. Och mumlar därefter, nästan ohörbart…oftast.
Att träda över gränsen och uttala sig oseriöst kan motiveras med att det övertrampet är mindre förödande än de övertramp som görs av de oseriösa. Bättre att till synes sätta ner foten, än att hålla den i luften.
Å andra sidan kan det kritiseras för att ansluta sig till osanningens sammanhang, att underkasta sig samhällssammanhanget, där det orimliga avkrävs av vetenskapen, den sanna sanningen, istället för det mer rimliga, den mest sannolika sannolikheten. Istället skall man sätta ner foten, starkt och hårt, på den seriösa vetenskapens sida och hävda kunskapens osäkerhet.
Forskaren säger därför: Vill du veta kunskapen, fråga mig. Vill du däremot veta sanningen, får du vända dig till profeterna.
Den 10 januari 2024
Sven-Olof Yrjö Collin