https://www.expressen.se/nyheter/saknad-kundpinne-ledde-till-misshandel/
Detta skapade en debatt på flashback, som på morgonen den 20/7 hade 219 inlägg i saken.
(https://www.flashback.org/t3542921)
Uppenbarligen skapar kundpinnen engagemang, så till den grad att en individ tar till våld mot den som inte använder kundpinnen på det som individen anser är rätt sätt.
Jag är själv engagerad i kundpinnen i så motto att jag har noterat dess skilda användning i Sverige och i Italien. I Sverige hör det till god ton att avsluta sitt uppläggande av sina varor på bandet med att man tar kundpinnen och lägger efter sina varor. Jag tycker det förfarandet är rimligt då kundpinnen underlättar flödet av varor och underlättar för kassören. Kundpinnen ligger oftast nära kassan, varför den är lättast tillgänglig för den som precis lagt upp sina varor.
I Italien, i alla fall där jag handlar, förekommer det sällan att kunderna följer den svenska modellen. Ja, det är t o m så att man inte använder pinnen överhuvudtaget utan väntar med att lägga upp varorna, eller lägger upp dem i omedelbar kontakt med den främre kundens varor, med konsekvens att det kan bli kaotiskt när kundernas varor ligger så nära att de blandas.
För mig, som följer den svenska modellen, innebär det att jag först sträcker mig för att få pinnen, och sedan, när jag lagt upp mina varor, tar ytterligare en pinne för att möjliggöra för nästkommande att lägga upp sina varor.
Obenägenheten att lägga upp kundpinnen kan tas som ett tecken på en kulturell egenhet, där italienaren är sig själv nog och har svag känsla för det gemensamma bästa. Det kan förklara varför det är mer skräp på trottoarerna, att italienare har svårt att organisera köer och att hundrastande italienare först nu börjat inse att de skall ta upp hundens avföring.
Emellertid har jag noterat ett materiellt förhållande som kan förklara obenägenheten att lägga upp kundpinnen. De italienska banden är ofta mycket korta, vilket gör det svårt att lägga upp mer än en kunds varor. Bandet där varorna sedan hamnar efter kassören gjort sitt, är också ofta korta och små, varför det är svårt för kassörskan att påbörja inslagningen av nästa kunds varor innan den förra kunden lagt ner sina varor i sina påsar. Kundpinnen har därför en begränsad nytta i de italienska varuhus jag besöker.
Kundpinnens användande visar därmed hur både kultur, men kanske främst hur materiella förhållanden påverkar människans agerande och människors relation till varandra.
Den 9 augusti 2023
Sven-Olof Yrjö Collin