Var kommer de totalitära religionerna från? Man har arbetat, i god reduktionistisk anda, med två hypoteser.
I begynnelsen, som vi inte kan veta något om egentligen, men kan spekulera, var religion ett sätt att skapa förståelse kring naturen. Åska är Tor som slår sin hammare.
Sedan ligger det nära till hands att se om man kan påverka de där gudarna, så att man får regn när man behöver regn. Man tror att guden blir hyggligare om man ger något till guden, så man offrar en häst eller bränner lite korn.
Men därefter kommer något som förbryllat forskare. Till detta förklarande och försök att påverka naturens förlopp läggs levnadsregler. Gudarna är inte enbart de som avgör om det regnar eller om det snöar, utan har plötsligt blivit några som säger till människor hur de skall agera.
Tidigare hade man det lilla samhället, där människornas normer utvecklades inför varandra. Överträdde man dem, fick man ingen mat, eller än värre, man blev utesluten från gruppen, vilket för en människa är en säker död. Stod man inför ett val, fick man antingen följa gruppens normer, eller om de saknades, fick man fundera över vad som var rätt, dvs man utnyttjade det som människor har, en moralisk förmåga.
Nu kommer gudar som övertar dessa normer. Ja, som hävdas ha utformat normerna, och som människan skall följa, på det att de inte blir kastade i den eviga elden. Samtidigt finns oerhörda belöningar, som himmelrike och 70 brunögda oskulder om man lydigt följer gudens regler.
Det som var människans organiskt framtagna normer och människans moraliska förmåga, blir ersatt av en lydnad under en totalitär gud. Människan reduceras till en lydande, amoralisk robot.
Man har då trott att samhällena ökade i komplexitet efter att teknologiska uppfinningar vunnit mark, som innebar en ökad produktivitet, och därmed större samhällen, och enormt ökade utbyten mellan människor, som var okända för varandra. För att klara relationerna mellan dessa okända människor, kom normerna, som reglerade människornas relationer, från gudar.
De totalitära religionerna, speciellt de monoteistiska abrahamitiska religionerna, var helt enkelt funktionella normsystem i en komplicerad samhällsstruktur. Det som forskarna sedan kivat om är hönan eller ägget, dvs kom först de totalitära religionerna, som både förklarade naturen och som tog över moralen från människorna, och därefter de komplicerade samhällena?
Det är en tämligen idealistisk tanke, att normsystemet skapar förutsättningar för samhällets utveckling. Man kan, som alternativ, ha en materialistisk förklaring, som säger att först kom de komplicerade samhällena, och därefter kom den tankemässiga överbyggnaden, gudarna och deras totalitära lära, för att legitimera samhället.
Det tycks, enligt en ny studie, ha varit den materialistiska förklaringen som är mer trolig, ty studien visar att de totalitära religionerna uppkom i de komplicerade samhällena.
Vi som är mindre reduktionistiska kan ju tänka två tankar samtidigt, att den materiella världen och den ideella världen växer fram i interaktion med varandra. Marxisten i mig säger att med ökad arbetsdelning, växer det fram en överklass, som samlar makt och resurser, men som behöver mer än soldater för att bemästra menigheten. För dem passar de totalitära religionerna som hand i handske, ty kan man betvinga individer genom att de bär förtryckaren i sitt bröst istället för att bli utsatt för statens våld, har man vunnit både lägre kostnader och lägre risk för uppror.
Med denna förklaring blir också staten, denna fantastiska uppfinning som reglerar människors förehavanden genom en opersonlig rättskipning, ett land som styrs av lagar, som vinner sin legitimitet med den totalitära religionens ersättare, demokratin, en god utveckling. Med den starkare staten och demokratin försvinner behovet av den totalitära religionen. Därför har samhällen med starka stater, som bygger på demokrati, svaga religioner. De förekommer blott som söndagssammankomster i stora hus, som kallas kyrkor. Men de har tappat sin reglerande roll.
Slutsatsen blir därför att vårt behov av de totalitära religionerna har försvunnit. De har fullgjort sin roll, oftast en blodig och anti-humanitär roll, till gagn för förtryck och elände.
Nu har vi betydligt mer humana sätt att hantera vårt komplicerade samhälle. T ex har vi friheten att yttra sig och att tänka, något som är otänkbart i de totalitära religionerna, som mördar den frie tänkaren.
Låt oss därför vara evidensbaserade och konstatera att vi nu har återfått den lilla gruppens demokratiska utveckling av normer, och kanske också återfått moralen, där vi själva får föra ett moraliskt resonemang istället för att blint lyda en totalitär guds normer.
Den samhälleliga dialektiken, där motsatsernas spel härjar, har nått en ny nivå. Det började med den lilla gruppens organiska utveckling av normer. Det ersattes av dess absoluta motsats, där en totalitär gud skapade normerna. Och idag ser vi återgången, på en mer avancerad nivå, där demokratin och de fria människorna utvecklar sina normer.
Öllsjö den 11 april 2019