Jag undrar om det finns något grundläggande i all denna retoriska dimma? Något som kan peka på en fråga som kan vara överraskande och förefalla …ja, t o m upprörande? Frågan man kan ställa är: Vad skall palestinier med ett land till? Eller än mer tillspetsat, på vilka grunder har palestinier rätt till en bit jord?
Det kan låta oerhört, att förvägra en folkgrupp som önskar ett eget land, rätten och möjligheten till ett eget land. Men det är egentligen inte mer annorlunda än den fråga som ställdes på 1600- och 1700-talet av den framväxande bourgeoisien och deras tänkare: Vilken rätt har aristokratin till sitt ägande? Deras svar var att de inte hade rättighet till jorden ty egendom skapas blott och enbart genom arbete, inte genom konsumtion.
Så, stäng inte ner, döm inte med svavelosande ord min fråga, utan invänta grunden till frågan.
Israel bildades 1948. Det utbröt krig. Men då och där hade palestinierna en landmassa och judarna en annan landmassa. Sedan 1948 har det varit krig lite då och då. Men det har även funnits lugnare stunder. Medan Israel har knaprat i sig delar av palestiniernas land och blockerat Gaza, har palestinierna hotat Israel med våld. Palestinier har förspillt lite pengar, men framför allt unga mäns liv, och Israel har på samma sätt spenderat pengar, men kanske främst, unga mäns tid för att skapa ett försvar av sin landmassa.
Israel fick och får stort stöd av USA. Palestinierna har fått och får stöd av arabiska stater. De behöver således inte själva skapa alla resurser de förbrukar.
Man skulle kunna se det som att palestinierna och israelerna 1948 startade ett civilisationslopp, en civilisationstävling. Förvisso med något olika förutsättningar, men ändock tämligen likartat.
Palestinierna och israelerna hade varsin landmassa och varsin befolkning. Tävlingen kunde börja.
Med data från 2021 kan vi avläsa hur tävlingen i civilisation och anständigt samhälle går.
Idag har Palestina 0,715 i det index som mäter mänsklig utveckling (Human development Index) medan Israel har 0,919 (Sverige har 0,947). Det ger Palestina plats 104 på en lista av 188 länder, medan Israel har plats 21 (Sverige har plats 6). Barnadödligheten (antal barn som dör före fem års ålder) i Palestina är 15, medan det i Israel är 3 (Sveriges siffra är 3). BNP per invånare, vilket är en indikator på det ekonomiska välståndet, är för Palestina 6225 PPP-dollar, medan det för Israel är 49509 (Sverige har 64578 ). (Data från https://www.globalis.se/Laender)
Slutsatsen är att Israel är en samhällsorganisation som ger sin befolkning oerhört mycket mer än Palestina, i form av utvecklingsindex, ekonomiskt välstånd, och, inte minst, i form av att smått folk i Israel, barn, överlever signifikant mer än barnen som råkar födas i Palestina.
Visst har förutsättningarna varit något olika. Men har de varit så ohyggligt mycket sämre för palestinierna, att det kan förklara varför det palestinska folket idag befinner sig i den undre halvan av mänsklig utveckling, medan Israel är markant på den övre delen? Kan det förklara varför de 12 barn, av 1000, som dör i Palestina innan de blir fem år, överlever i Israel?
Palestinierna i Palestina har inte lyckats bygga ett värdigt mänskligt samhälle, medan Israel har lyckats. Skillnaderna är så stora att, oaktat andra förhållande, pekar de på att palestinierna inte har samma förmåga att skapa ett värdigt mänskligt samhälle som israelerna har.
Från den slutsatsen kommer undran: Vad skall palestinierna med ett eget land, då de inte kan bygga ett värdigt samhälle?
Och en fråga, som för mig, innan 7 oktober 2023 då muslimska palestinier mördade kibbutzinvånare, var en Palestinastödjare: Om barnadödligheten på de av Israel ockuperade områdena är som i Israel, hade då inte, i alla fall de 12 barn som överlever p g a den bättre israeliska samhällsorganisationen, haft det bättre ställt i ett av Israel ockuperat Palestina? Bättre i termer av att ha liv och inte som idag, förmultna i jorden?
Jag har inga svar på mina frågor, men en anständig diskussion om folks rätt till land borde beakta den diskussion som fanns på 1600- och 1700-talet, om blott besittning, om blott befintlighet, om blott närvaro på en jord ger rätt till jorden. Kan man till befintlighet addera ytterligare krav innan man ger någon rätt till jord, t ex hur man brukar jorden till jordens och människornas behag?
Den 16 oktober 2023
Sven-Olof Yrjö Collin