Minns du Kubakrisen 1963? Sovjetunionen ville placera stridsspetsar på Kuba. Det var nära ett tredje världskrig, innan Chrusjtjov beslöt att båtarna skulle vända. Då var det accepterat att USA behandlade Kuba som ett buffertområde.
Idag känner sig Ryssland kringränd av NATO, vilket du ser på kartan. De protesterar därför mot NATOs mullrande om att flytta trupper nära Ukraina, eller acceptera Ukraina som land för medlemskap i NATO.
Ukraina, som är landet där Ryssland föddes, genom Kiev-Rus och vidare, kan inte acceptera att Ukraina lämnar den ryska intressesfären, även om Ukraina idag är helt självständigt, förutom landområden i öst, som blivit autonoma, med ryskt understöd.
Den 21 december meddelade Bulgarien, som är NATO-medlem, att de ogärna ser en utökning av NATO-trupp i sitt eget land, med anledning av den uppblossade krisen. Bulgarien känner sig inte hotad av Ryssland, och vill tydligen inte vara en bricka i spelet mellan USA/NATO och Ryssland. Det är ett intressant yttrande, ty det antyder att Bulgarien inte är ett självständigt land, utan måste markera gentemot NATO för att undkomma att bli en plats för oönskade NATO-militärer.
NATO och USA, samt Sverige, hävdar det självklara, att varje land fattar sina egna beslut. Men det är en chimär, ty om det hade varit så, hade Bulgarien inte haft anledning att kommentera truppers placering. Det är självfallet att det som är NATO, just är NATO och består inte av helt självständiga stater.
Putin har således rätt. Ryssland är kringränt av NATO. Att inte inse att en råtta innestängd i ett hörn, laddar upp med aggression, är förvisso att stå på de enskilda staternas principiella rätt till självständighet. Men det är rysligt opraktiskt och skapar mycket stora risker.
Vi vanliga människor får hoppas att NATO gör som Chrusjtjov gjorde, drar sig tillbaka, men fortsätter att stödja landet som är under en annans intressesfär.
Vi vanliga människor kan också reflektera över att det finns alternativ till NATO. De gråa fälten vägrar att acceptera forntiden, resterna efter Andra världskriget.
Den 27 december 2021
Sven-Olof Yrjö Collin