Nej. Det är inte sant. Det finns ingen omfattande forskning (som jag känner till), och det finns ingen professor och den gamla delen av den italienska staden är sedan länge övergiven.
Min fråga är egentligen: Varför finns det så mycket forskning och så många forskare kring ledarskap?
Det glada och goda svaret är att ledarskap fullgör en viktig samhällsfunktion, med avsevärda effekter, varför det är av vikt att vi vet vad som är gott och dåligt ledarskap, som kan användas i utbildning och utveckling av ledare.
Ett tråkigt och ont svar är att ledare har kontroll över organisationers resurser, varför de kan köpa ledarskapslitteratur, men än hellre för forskarna, kan de köpa deras föredrag, deras konsulttjänster och deras lekar. Kanske för att själva bli bättre, men minst för att visa handlingskraft, engagemang, och för att reducera sin ångest.
En av historiens mest framgångsrika ledare är Adolf Hitler. Han lyckades leda ett folk i ruiner och förmå detta folk att delta i folkmord. Det är därför oerhört förvånande att inte finna fler böcker, ja, ens någon, med titeln ’Framgångsrikt ledarskap enligt Hitler’.
Det finns säkert sådana böcker och artiklar, någonstans, och det finns säkert mycket seriös ledarskapsforskning. Men mitt intryck är att mycken ledarskapslitteratur och forskning är ett geschäft, framlockat av ämnets goda marknadsmöjligheter.
Kanske vi nu får erfara ledarskapsforskningens tillbakagång då nya marknadsmöjligheter öppnat sig. Det starkt framväxande geschäftet är Hållbarhet. Forskarpengar och företags efterfrågan på Hållbarhet, om så i blott klyschor och broschyrer, skapar en fertil grund för lyckosökande forskare.
Den riktige miljöarbetaren, städaren, som inte har kontroll över resurser som kan attrahera forskare, får finna sig i att städa, utan forskarnas undersökningar och policyrekommendationer.
Om du tyckte att mitt inlägg var svepande, rekommenderar jag dig att läsa valfri bok om ledarskap.
Den 3 november 2021
Sven-Olof Yrjö Collin