Något liknande erfar man idag när det gäller solceller.
Solcellsteknologin har utvecklats och idag är det nästan ett socialt krav att man har något som drivs av egna solceller. Den som fyller sitt tak med solceller producerar ström till sig själv och till andra, och vinner lägre elräkning, samt, inte minst, gillande i grannskapet.
Solceller, väl de är producerade och placerade på tak, förefaller vara helt gröna. De producerar el från en källa som inte smutsar ner. Solen.
Men, tänkte inte på det.
Vadå?
Jo, solceller har en livslängd på upp till 30 år. Sedan blir de avskräde. Sopor.
Hör och häpna nu! Det tycks som om ingen tänkt på att de blir sopor som måste tas om hand. Det tycks som om ingen tänkt på vare sig hållbarhet eller cirkularitet när det gäller solceller. Det finns inget återvinningssystem för uttjänta solceller. Uttjänta bilar tas omhand på bilskroten. Bilar mäts i hur mycket av dem som kan tas omhand. Så icke med solceller. Det finns ingen ’solcellsskrot’.
Ack, hyckleri. Eller dumheten Eller förblindad fanatism.
Dock finns det de som vaknat och ser problemet med solcellers bristande hållbarhet väl de är uttjänta. Axfoundation är en organisation som deltar i det hållbara och cirkulära samhället. Det är en organisation som är icke-vinstdrivande, med ursprung i Axson-Johnsson-familjen och deras företagsvärld, bl a där man finner Willys. Vad jag förstår och sett ägnar de sig inte åt utopiska produkter och tankar. De klistrar sig inte fast på vägbanor och kräver högljutt saker. De agerar. De undersöker och utvecklar teknik och metoder för hur hållbarhet och cirkularitet kan skapas idag, genom sätt och modeller som är sant hållbara, vilket bl a innebär att de skall bära sig själva, ekologiskt och ekonomiskt.
https://www.axfoundation.se/en/projects/circular-solar-panels-circsolar
Innan man investerar i solceller skall man därför fråga sig, som man skall med alla produkter, hur retursystemet ser ut, hur de som uttjänta kan tjäna samhället. Gör man inte det är man en skitgubbe eller skitgumma.
Den 17 januari 2024
Sven-Olof Yrjö Collin