För de SD:are som bebor Mälardalen och än mer, trakterna kring Uppsala, där de kan identifiera sig som svear, torde nationalismen vara enkel. Sverige etableras 1523 som Rike med Gustav Vasa, som inte tyckte om Kristian II och hans sätt att korta de ädla stockholmarna genom att göra dem ett huvud kortare, och som avslutade drömmarna om ett Norden, genom att Kalmarunionen gick under. Leve Sverige!
Men Sverigedemokraterna har utvecklats väl i Skåne, ett landskap som nog var det sista som införlivades i Sverige genom freden i Roskilde 1658. Medan Sverige är 500 år gammalt, har Skåne blott varit svenskt under 365 år. Skåne ingick i det danska riket under Harald Blåtands tid, ungefär år 960. Under sin tid som region har därför Skåne varit danskt mellan år 960 till år 1658, dvs 670 år, och svenskt från år 1658, dvs 365 år. Skåne har därför varit nästan dubbelt så länge danskt som det varit svenskt.
Skånes förste svenske kung var Karl X Gustav, och hans son, Karl XI, gjorde sig känd för sin hårda försvenskning och gjorde sig känd, ja ökänd som terrorist i Skåne.
Dessa fakta borde göra det svårt för Sverigedemokrater i Skåne att hävda den svenska nationen. Skåne har ju, sett över historien, varit två gånger längre danskt än svenskt.
Sverigedemokrater är också kända för sin hårda attityd mot invandrare och kräver deras assimilering till Sverige och svenska normer. Den assimileringen kunde onekligen hämta lärdomar från Karl XI:s hårda assimileringsprocess av skåningarna, där brott mot Roskildefreden 1658 var vardagsmat. Skånes inlemmande i Sverige skedde genom kontinuerliga brott mot fredsavtalet. Skåne är därför olagligt inlemmat i Sverige.
Men den hårda, olagliga assimileringen av skåningarna är inget som tycks besvära Sverigedemokraterna. De lever i nuet, med pragmatiska hänvisningar till svensk historia, där man klädsamt glömmer svenskarnas blodiga och hänsynslösa hantering av skåningar.
Sverigedemokraterna visar på att historia inte är något som har funnits, utan något som skapas idag.
Den 24 augusti 2023
Sven-Olof Yrjö Collin