Svaga akademiska miljöer blir lätt exploaterade av anti-akademiska politiska aktörer, är min hypotes. Här kommer nästa datapunkt som stöder hypotesen.
https://www.sydsvenskan.se/2019-07-04/malmos-nya-polisutbildning-ska-ga-i-prideparaden?
Malmö högskola, numer titulerat universitet, har låtit en ny utbildning, polisutbildningen, ockuperas av aktivister.
Det är gott och väl att polisen skall utbildas i sitt görande, att kunna utreda olika typer av brott. Det krävs onekligen en djup kunskap om samhälle, för att kunna se grunder för människors agerande. Och ett gott agerande för att skapa det förtroende som gör att brott kommer fram i dagen. Idag har vi sk hedersbrott, som till sin natur är svåra att upptäcka då de som utsätts kanske inte ens vet om att de utsätts för brott. Det är bl a polisens sak, men även skolans, att lära medborgarna vad som är rätt och fel.
Men att just en typ av brott lyfts fram i den länkade artikeln, antyder den politiska aktivismen. När sedan slutklämmen kommer, att Polisutbildningen skall delta i politiska manifestationer, Pridedemonstrationen, visas det korrekta i min hypotes. Malmö högskola, numer titulerat universitet, skall således bedriva en polisutbildning med politiska förtecken, och med politiska uttryck.
Jag tycker det är märkligt att Malmö högskola, numer titulerat universitet, skulle vara en akademiskt svag anstalt. Den befinner sig mitt emellan två stora, välrenommerade universitet, det i Köpenhamn och det i Lund, varför det borde ha förmåga att dra till sig ganska dugliga akademiker. De mest dugliga stannar givetvis på universiteten, men de näst under skulle förväntas konkurrera om en plats i Malmö.
Men detta till trots har Malmö inte funnit någon starkare akademiker än den som kallas föreståndare och som skrivit den länkade marknadsföringsartikeln, Caroline Mellgren. Hon är, enligt hemsidorna, doktor i medicinsk vetenskap och docent i kriminologi. Enligt sökverktyget Publish and Perish, som undersöker hur många publikationer och hur många citeringar en person har, dvs en viktig indikator på vilken styrka personen har i vetenskapssamhället, har hon 154 citeringar. Det är ett oerhört, ja, anmärkningsvärt svagt utfall för en forskare, och än mer för någon som leder en utbildning. Således, en svag akademisk förankring på utbildningens ledarsida.
Jag hävdar således att uttrycken i debattartikeln kommer av att Malmö högskola, numer titulerat universitet, är en svag akademi och leds av svaga akademiker.
Jag hoppas att de i Malmö utbildade poliserna får ett speciellt tecken att bära, t ex MU, Malmö Universitet, så att vi som kanske möter en polis i framtiden vet att framför mig har jag en polis som indoktrinerats i vad man skall tänka, och inte getts en akademisk utbildning, hur man kan tänka.
Men den mer korrekta och seriösa slutsatsen är att sådan utbildning inte skall vara förment akademisk, eftersom den inte är det. Separera akademisk utbildning från yrkesutbildning. Men inte ens yrkesutbildning borde vara politiskt impregnerad. När en utbildning deltar i politiska demonstrationer, då är det en indoktrinering och inte utbildning.
Öllsjö den 8 juli 2019