Motbok var ett sätt att ransonera spritinköpen genom att varje inköp av alkohol registrerades i boken, och att varje myndig hade en viss mängd de fick köpa per månad. Ett omständligt sätt, som t ex innebar att man fick lämna in ansökan att få extra ranson om man skulle ha kalas, t ex 50-årskalas. Men min släkting menade att det omaket för alla var en liten kostnad för en stor vinst för ett fåtal. Så uttrycks solidaritet.
Idag föreslår E-hälsomyndigheten att elektroniska recept skall vara sekretessbelagda från individen är 13 år. Man hävdar att barnets integritet skall hävdas relativt barnets föräldrar. Preventivmedel och psykofarmaka som läkare skrivit ut, skall kunna hemlighållas gentemot föräldrarna, är tanken.
https://www.ehalsomyndigheten.se/nyheter/2019/ehalsomyndigheten-forandrar-direktatkomst-till-receptinformation-via-e-handel-for-att-varna-tonaringars-integritet/
https://www.svd.se/apoteken-rasar-mot-nya-regler-for-tonarsforaldrar?
Det är inte svårt att förstå att en hel del i detta förslag emanerar från de primitiva kulturer vi fått in genom den senaste invandrarvågen. Det som kallas hedersproblematik, men som måste kallas skamkulturen, som förnedrar kvinnor genom att förtrycka dem, baserat på skamkulturens vansinniga behov att kontrollera kvinnors kroppar och sexualitet.
Det finns säkert också skamkultur kring psykofarmaka. Den är inte bunden till invandrare från inferiora skamkulturer, men kanske väl till liknande kulturer inom landet. Jag arbetade en gång på ett mentalsjukhus och gjorde det förbjudna en gång. Jag läste en intagens flickas journal eftersom jag inte förstod varför hon var intagen. Hon var bl a utlevande, hävdades det i journalen. Av journalen förstod jag att hennes föräldrar var inte bara djupt kristna, utan också organiserade kristna. Återigen en inferior skamkultur, baserad på vidskeplighetens omänsklighet.
Dessa flickor, som inte vill låta sig kontrolleras av skamkulturen, får p-piller, för att ha egen kontroll av sin sexualitet. Men förhindras av ett elektroniskt system som ger föräldrarna rätt att se hennes läkemedel. Öppenheten ger förutsättningar för skamkulturens omänskliga terror.
Självfallet skall staten stå på flickornas sida och genomföra åtgärder som ökar deras frihet och som reducerar skamkulturens förtryck. Vi i samhället får kanske lite omak. Vi får en liten kostnad.
Högern känner inte begreppet solidaritet och reagerar på sitt sätt. Läs bara här https://twitter.com/hanifbali/status/1092823029141389320. Det absurda är att de stormar mot hederskulturen, samtidigt som många kommenterar med att föräldrarna har rätten till barnet tills barnet är 18 år. Det är samma argument som skamkulturen använder. Se där den underbara samhällsdialektiken där de till synes motsatta, faller i varandras omfamning.
Solidaritet innebär i detta fall att en liten kostnad för många växlas till en oerhört stor vinst för ett fåtal. Unga flickor får kontroll över sina liv, på bekostnad av skamkulturen. Det är statens uppgift och de solidariska samhällsmedborgarnas plikt, att ge flickorna frihet. Den andra effekten är också positiv, att det trycker tillbaka skamkulturer.
Därför skall apoteken och läkarkåren göra sitt yttersta för att ge flickorna denna frihet. Och vi andra skall vara beredda att ta en liten kostnad för deras enorma vinst. Det kallas solidaritet.
Öllsjö den 7 februari 2019