Men tre forskare från Japan ger oss perspektiv. Under tre år, från och till, har de programmerat två robotar så att de skall kunna sätta ihop an IKEA-stol. Det lyckades, så ofta lyckas robotarna med uppgiften. Det tar de två cirka 8 minuter att göra sammansättningen.
Det skulle vara intressant att låta ett urval av människor göra samma sak, för att se vilken typ av människa som behöver den tiden på sig. IQ på 50, en arm och svag syn.
Det goda med detta experiment är att det visar var vi människor har våra fördelar relativt de maskiner vi byggt. Vi visste redan tidigare att vi är i stånd att bygga maskiner som klarar det vi inte klarar. Det är ju därför vi bygger maskinerna.
Vi har maskiner som vi kallar traktorer, som kan dra laster som inte ens vår medhjälpare kan, dvs våra höstar och oxar. Det intressanta idag är att de väldiga traktorerna, som drar enorma redskap, idag mycket väl kan ersättas av betydligt mindre traktorer, som via el och GPS kan ladda sig själv, köra till åkern, utföra en exakt rörelse på åkern, som en människa inte är kapabel och arbeta 24 timmar om dygnet.
Vi har maskiner som klarar beräkningar som vi själva skulle klara, men som skulle ta oss en oerhörd tid. Detta kan de göra ty det är en rent logisk åtgärd, 1+1=2, och sedan 2+1=3 och sedan… Själv låter jag min dator utföra faktoranalyser, som jag hade kunnat göra själv. Men om det tar mig kanske en månad att göra en analys, tar det maskin mindre än 10 sekunder.
(https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/robot-ikea-chair-build-video-singapore-nanyang-technological-university-a8311776.html )
Men det blir mer avancerat när man kommer till maskiner som skall lära sig, och som skall ta hänsyn till förändrade omständigheter.
Det blir än mer svårt, för att inte säga omöjligt, med en maskin som har kreativitet, dvs som från inget kan skapa något.
Därför gäller det att vi inte blir skrämda, ty robotarna kan inte lära sig, de kan inte anpassa sig, och de kan inte skapa så som vi kan. Vi skall därför inte slå sönder robotarna, så som fabriksarbetarna slog sönder maskinerna på början av 1800-talet. Vi skall visa hur de kan användas, oss till gagn, och inte minst, dem till gagn som hade en syssla som en robot tog över.
Själv njuter jag ofantligt av tanken att jag inte behöver sitta en månad med faktoranalyser, för att sedan upptäcka att jag skulle ändra på den, och därmed tvingas in i en månads beräkning istället. Nu klickar jag, trycker enter, och får den nya analysen utförd inom loppet av sekunder.
Därefter kan jag gå och ta kaffe och fundera över resultaten av faktoranalysen.
Öllsjö den 12 maj 2018