Det skall det nu ändras på, då dagens regering granskar möjligheten att använda militären i större utsträckning för civila, inhemska ändamål. Ännu är det oklart om militären får polisiära rättigheter eller om de behåller sina militära rättigheter. Oaktat vilket, innebär det en ökad repression i samhället.
Det finns en utredning som skall lägga förslag om informationsplikt för offentliganställda avseende de som uppehåller sig illegalt i Sverige. Gement kallas det angiverilagen och har mötts av hårt motstånd från en hel del yrkesgrupper som anser att det eroderar det förtroende gentemot deras kunder, patienter, elever, som verksamheten kräver. De protesterar också mot att de åläggs att utföra en uppgift som de anser är polisiär. En informationsskyldighet innebär en spridning av polisiära uppgifter i samhället. Repressionen ökar.
Nu förväntas också förslag om att en tidigare tillfällig lag, som upphörde, skall återinföras, men nu göras permanent. Den innebär att regeringen skall kunna införa en reglering, när det passar dem, att alla resande på bussar, tåg och fartyg skall kunna identifiera sig med ID-kort, och, vilket är det kontroversiella, att ombordpersonalen skall utföra dessa kontroller. Detta innebär att ombordpersonalen skall utföra en polisiär uppgift. Återigen, samma slutsats, polisiära uppgifter sprids ut i samhället och repressionen ökar.
(https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/sj-id-kontroll-pa-tag-kan-stoppa-trafiken )
Det är således inte blott övervakningen som ökar i samhället, utan övervakningen sprids ut i samhället och gör oss, militärer, offentliganställda och ombordpersonal, till poliser. Övervakningen penetrerar samhället och nu ökar penetrationen genom att grupper av medborgare görs till övervakare.
När jag var ung kunde jag säga, ’här kommer staten’, när lokalpolisen Uno körde förbi i sin polisbil. När staten, dvs Uno, hade kört förbi, kunde jag starta min trimmade moped. Staten var påtaglig och synlig. Med ökad penetration finns staten var helst man minst anar det och är osynlig.
Man brukar anföra att den som har rent mjöl i påsen har intet att frukta. Det är sant. Men det är lika sant att vad som är rent mjöl är inte allom givet. Vad som är rent mjöl kan förändras. Tidigare var det rent mjöl att bränna en bok. Brännandet var ett yttrande och ingick i yttrandefriheten. Snart kommer brännande av speciellt skyddade böcker, som definieras av religionsfundamentalismen, innebära att man har smutsigt mjöl i påsen. Det rena mjölet blev smutsigt.
Jag tror att ett godare samhälle är ett samhälle där staten är tydlig och dess närvaro kan observeras. Därför skall polisen ha hand om landets inre ordning, den skall jaga de illegala och den skall utföra identitetskontroll när syftet är försvar av den inre ordningen.
Den 25 oktober 2023
Sven-Olof Yrjö Collin