Det systemet finns 400 år bakom oss. Vad finns 400 år framför oss? Hur kommer människorna att se tillbaka på våra ’naturliga’ institutioner om 400 år?
Man ser, med överseende, och med förundran, hur jordens resurser utarmades och förstördes av det som då, dvs nu, var heligt, marknadsekonomin, vilket för människor om 400 år kommer att te sig som en absurd och primitiv organisationsform för utbyten, som plågade och förstörde både människor och natur.
Man förundras över att samhällena då befann sig i en ständig konkurrens och splittring, det som de då, dvs nu, kallade för demokrati. Det innebar något så absurt som att nödvändiga investeringar i vindkraft, för att få elektricitet, kunde hindras av den primitiva formen för att utforma samhället, som kallades för demokrati, som blott innebar att olika grupper av människor lät sin egoism styra staten.
Man förundras i framtiden över individualismen, tanken att en enskild människa var grundbulten i ett samhälle, som var okränkbar, oaktat vad den gjorde.
För dem är det självklart att samhället utformas utifrån de avancerade modeller som deras superdatorer använder för att besluta om vad som skall produceras, till vem det skall ges, ty man får, inte utifrån pris och köpkraft, utan man får vad man behöver för att det är bra för samhället, vilket modellen beräknat. Man skrattar åt de forna marknadsliberalerna som ansåg att blott marknaden kunde ta hand om den enorma information som fanns, om människor och om produktionsmöjligheter. Man förstår att de var tvungna att använda den typen av informationsteknologi för att skapa och distribuera produkter. Med dagens superdatorer är den informationshanteringen en lätt sak att hantera. Om 400 år ser man att marknaden blott var ett primitivt samhälles sätt att hantera den information som deras datorer hanterar så elegant.
Eller är historien död fr o m oss? Människan kan inte komma längre. Med oss stannar historien sin gång.
Den 11 oktober 2022
Sven-Olof Yrjö Collin