Det räcker inte för honom att säga att det är hans högsta prioritet. Han måste förstärka utsagan med att säga att han är tydlig. Eller snarare, att han vill vara tydlig. Det är som om han vanligtvis säger saker som han egentligen inte menar eller som är otydliga. Men just här, när det gäller det som han faktiskt har ansvar över, då vill han vara tydlig att han har ansvar över det och ämnar ta sitt ansvar. Han säger en trivialitet och självklarhet, att han skall göra sitt jobb. Men i hans värld är denna trivialitet så märklig, så kontroversiell, så höljd i dunkel, att han måste markera det triviala och självklara genom att säga att han vill vara tydlig med att han skall göra sitt jobb.
Uttrycket ’Låt mig vara tydlig’ eller liknande, med samma betydelse, är överraskande vanligt. Speciellt vanligt tycks det vara bland de som lever på att uttala ord, speciellt politiker. En snabb googling ger många träffar, varav följande är blott ett fåtal:
”Jimmie, låt mig vara tydlig. Du talar inte för Sverige.” Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka
https://www.expressen.se/debatt/lagg-av-nu-jimmie-asylratten-ar-absolut/
Obama tycks flitigt ha använt uttrycket: https://www.youtube.com/watch?v=5oNcHS0c5W8
”Låt mig vara tydlig: I Stockholm har vi inte haft, och kommer inte att ha, något samarbete med SD.” Jan Jönsson, Liberalerna
https://twitter.com/janjoensson/status/1568199751098667009?lang=sv
”Låt mig vara tydlig. Det finns få viktigare uppgifter för samhället än att få ett stopp på detta. Budskapet måste vara glasklart, från alla delar av samhället.” Annie Lööf, då ordförande för Centerpartiet.
https://www.centerpartiet.se/annie-loof/tal/tal---arkiv/2022-07-06-annie-loofs-tal-i-almedalen-2022
”Låt mig vara väldigt tydlig. Jag känner ingen sympati för den där förvirrade dansksvensken. Men i Sverige gäller svensk lag, svensk demokrati och svensk yttrandefrihet.” Johan Persson, ordförande för Liberalerna.
https://www.liberalerna.se/nyheter/johan-pehrsons-tal-pa-jarvaveckan
De säger ’Låt mig’, som om åhörarna skulle ha något emot att talaren är tydlig, varför talaren nästan får be om att få vara tydlig: Låt mig få vara tydlig.
I den sista utsagan läggs till en ytterligare förstärkning, ’väldigt tydlig’. Utsagan i sig räcker inte. Det räcker inte att säga att man verkligen menar vad man säger, att man är tydlig. Johan måste också säga att denna tydlighet har ett omfång, från litet till stort och t o m till väldigt stort. I just denna utsaga är omfånget väldigt stort, att han är väldigt tydlig. Inte nog med att utsagan måste understrykas att vara sann, ty denna sanning, denna tydlighet, har också variationer. Det tydliga kan variera i tydlighet, där Johan, i just denna utsaga, har den högsta grad av tydlighet, en väldigt tydlig utsaga.
Låt mig därför vara tydlig. Låt mig vara väldigt tydlig. Den som använder uttrycket ’låt mig vara tydlig’, ’låt mig vara väldigt tydlig’, visar med all tydlighet att den är otydlig.
Den 26 oktober 2023
Sven-Olof Yrjö Collin