Denna teknik, klimatkompensation, det som tidigare var känt som t ex avlatsbrev som profitabelt användes av den kristna kyrkan, för att möjliggöra det åtråvärda beteendet, men ändå framstå som god enligt de då rådande värderingarna, har idag spridit sig till andra områden.
Könskompensation har nu introducerats. Inför dagens krav på könsbalans i organisationer och inom delar av organisationer, t ex styrelser och professorstjänster, har en handel med könsrättigheter utvecklats. Bolagsstyrelser, vilka är traditionellt mansdominerade, kan behålla sin mansdominans om de köper kvinnorätter. Dessa säljs numer av t ex daghem, som har överskott av kvinnor, vilka i sin tur får köpa mansrätter, p g a att de är dominerade av kvinnor. Dessa könsrättigheter gör det möjligt att väga kostnaden för att, i daghemmens fall, attrahera män till daghemmen, relativt att köpa sig mansrättigheter som skapar balans i könssammansättningen.
Köttkompensation har etablerats idag, där man, vid köp att ett kilo nötkött, kan köttkompensera genom att köpa en kötträttighet, vilket är ett finansiellt instrument som saluförs av föreningen Sveriges Grönsaksodlare, där intäkterna fördelas ut till de anslutna grönsaksodlarna. Det innebär att den som bjuder på grillfest, kan med rent samvete bjuda på flintastekar och samtidigt visa upp köttintyget, det som visar att den köttkompenserat flintasteken.
Betygskompensation är en omdiskuterad innovation från de kommunala skolorna. De har länge känt sig förfördelade i det fria skolsystemet, då de inte engagerat sig i samma utsträckning i att ge högre betyg än vad de nationella standardproven kan motivera. De har menat att friskolorna skaffat sig en konkurrensfördel genom att ge högre betyg. De kommunala skolorna har nu börjat erbjuda betygskompensation, vilket innebär att en elev som kommer att få dåligt betyg, kan betygskompensera genom att erlägga en summa till skolan, och därvid få ett högre betyg.
Ett kommande certifikat, som kan vara ha en framtid, men som ännu inte har någon större samhällelig uppmärksamhet, är klasskompensation. Det finns verksamheter som brister i sin klassbalans, t ex Handelshögskolan i Stockholm har företrädesvis studenter från de högre klasserna. Tanken med klasscertifikat är att högskolan, istället för att ägna resurser åt att försöka åtgärda klassobalansen, skall köpa klasscertifikat av verksamheter som har överskott på underklassens studenter, t ex Högskolan i Rinkeby.
Enligt rykten, som fortfarande är obekräftade, har Svenska Kyrkan en ytterst hemlig utredning, som undersöker möjligheten till en modern variant av avlatsbrev, kallad syndkompensation. Det innebär att en person, med så moderna betalningsformer som via Swish, kan erhålla ett förlåtelsecertifikat från kyrkan. Man sägs utreda intressanta prismodeller, där längden på förlåtelsen och åldern på köparen påverkar priset.
Moralen har alltid haft ett pris. Idag, med en avancerad marknadsekonomi, blir det priset synligt och transparent, varför människor kan agera med högre grad av rationalitet.
Den 19 juni 2023
Sven-Olof Yrjö Collin