Men idag, då Ukraina bombas och brinner, då är det väl självklart att universiteten och högskolorna ställer sig bakom det fria folket i Ukraina, så som de ställer sig bakom krav på hållbarhet och mångfald?
Jag tittade på några hemsidor, de som vid Pride var regnbågsfärgade och som för ut hållbarhetens lov. Jag såg inga kraftfulla demonstrationer. Gott så, de har lärt av mig och deltar inte som organisation i politiken.
Men, om det är så att de inte ändrat sin princip, den som är aktivistisk, och blivit utan aktivism, då är ju frånvaron av ett bejakande av Ukraina en politisk handling. Då har de ju tagit ställning ’mot’ genom att inte ta ställning ’för’.
Det skrivs dock om att man överväger eller redan har börjat med att bojkotta ryska statliga universitet och avbryta samarbeten med dem. Men är det en korrekt handling? Ja, utifrån det aktivistiska universitetet är det korrekt. Ett aktivistiskt universitet granskar mycket noga varje akademisk institution, inte för dess akademiska kvaliteter, utan för deras politiska aktivism, eller vad ett samarbete med den institutionen ger för politiska, inte akademiska, poänger för universitetet.
Emellertid misstänker jag att det är en gummitillämpning. Ett icke ringa mått av hyckleri. Jag tror nämligen att inte många svenska universitet avbröt samarbeten med statliga universitet i USA när USA begick det folkrättsliga övergreppet på Irak.
Min princip, om det a-politiska universitet, som står fritt från politiken, säger att universitet gör ingenting politiskt. Däremot kan det, och skall det, ösa på med analyser om orsaker och effekter av konflikten. Men det kan inte ta ställning för Ukraina eller för Ryssland, eller ställa sig neutralt. Det är likgiltigt. Vilken ställning tar universitetet i Ukrainakonflikten? Är en meningslös fråga för ett universitet.
För mig, som så brinner för Ukraina att jag numer kan säga Slava Ukraini, är det självfallet svårt att hävda att det som varit min arbetsplats de senaste 35 åren, skall vara likgiltig inför övergreppet. Men, så är det med principer. De prövas aldrig i värmen, utan i nöden, då de lättast överges. Då behaget att överge dem vida överstiger dess motsats, obehaget att ha dem.
Men precis som jag föraktar den oakademiska, men starkt politiska hållningen som Högskolan Kristianstad rektor har, som politiskt är en miljövän, och som underordnat sin arbetsplats sina personliga politiska preferenser genom att ansluta högskolans ekonomprogram till FN:s indoktrineringsprogram om hållbarhet, så skulle jag förakta mig själv och min princip om akademins politiska oberoende, om jag låtit hjärtat tala och därmed låtit mig som individ avgöra mina principer.
Akademin skall stå oberoende. Den skall samarbeta med alla sant akademiska institutioner, vare sig de är statliga eller privata.
Riktiga akademier diskuterar och undersöker konflikten. Men tar inte ställning för endera parten. Vi ägnar oss åt kunskap, inte politik.
Den 7 mars 2022