Nej, det tror jag inte på.
Förintelsen var ett industriellt massmord, lett av en grupp människor som hade en totalitär, rasistisk ideologi som ledstjärna, riktad mot en grupp människor, som identifierades, inte som religiös eller etnisk grupp. Utan enligt sin egen, djupt rasistiska logik där jude är den som är född av en judinna. Två logiker, med just den starka uppdelningen i ett Vi och det Dem.
Men det som jag tror gör projektet meningslöst är att det blundar för det universella genom att blott baseras på det partikulära, Förintelsen, den som skedde mellan åren 1941 och 1943.
Ty man hade kunnat ha ett museum för t ex människovärdet. Då hade Förintelsen fått en betydande plats. Men övergreppen på människovärdet hade inte skylts av Förintelsen. Andra övergrepp hade tagits fram. Man hade kunnat visa på hur varierade angreppen är, men med samma resultat, mord, död, pina.
Muslimernas angrepp på Persien och Indien hade framkommit. Kommunisternas angrepp på ukrainarna tio år innan Förintelsen, dvs Holodomor, hade framkommit. De kristnas kristallnatt, dvs Bartolomeinatten, hade framkommit. Judarnas rasistiska angreppskrig efter Moses död hade framkommit.
Alla dessa exempel skulle förekomma på ett museum för människovärdet med samma rätt. Och med en ohygglig kraft, ty det museet skulle behöva vara aktuellt, dvs visa upp angrepp på människovärde som sker idag. Det museet hade kunnat ha en utställning som heter Fadime, som visat upp hur en grupp människor, unga kvinnor, vägras den frihet vi andra har.
Jag tror att Förintelsemuseet blir en behaglig plats, dit vi kan gå för att känna avsky för nazismen. Och därmed slippa se vad muslimens huvudduk innebär, vad de kristnas syn på Israel innebär, vad nyrasisternas agerande innebär. Ja, det finns mycket idag som fräter och hotar människovärdet, men som ligger hos de som kanske inte ens blott är accepterade, utan t o m hyllade och försvarade. Som gömmer sig bakom Förintelsens ohygglighet.
Min prediktion är att Förintelsemuseet blir en behaglig plats som skyddar människorna från insikter i dagens verklighet. Den kommer att erbjuda det svarta och det vita, medan den gråa verkligheten ostört fortgår utanför museets dörrar.
Den 28 januari 2022
Sven-Olof Yrjö Collin