Deras främsta argument är att studenterna slipper en omlastning från tåg till buss. Många studenter på högskolan är inresande, som kommer via tåg. Kan de hoppa av och gå några meter till högskolans lokal i centrum, slipper de vänta på en buss och sedan ha en 15 minuters bussfärd ToR. Detta skulle öka högskolans attraktionskraft, hävdar de. Eller snarare hävdar de något oerhört mycket mer dramatiskt, att högskolan kanske inte kommer att finnas kvar om den inte ligger centralt, nära järnvägsstationen.
Dagens högskolecampus är ett nedlagt regemente, varför lokalerna inte är speciellt anpassade till högskolans utbildningsbehov.
Slutligen hävdar man att en lokalisering mitt i staden är bra för staden, som genom studenterna får liv och rörelse genom att de rör sig i staden, istället för att åka buss ut till ett ytterområde. Just Kristianstads centrum kan behöva en injektion av liv idag, då ett nytt shoppingställe precis öppnat, vilket många tror kommer att avfolka stadens centrum.
Det är lätt att avfärda ordförandes och rektors förslag om flytt med noteringen att alla potentater vill satsa på byggnader, ty byggnader är säkra gravstenar över ett ledarskap.
Det är lika lätt att avfärda argumentet avseende den livaktiga staden. I det argumentet görs högskolan till ett instrument för staden. Det ingår knappast i en högskolas målsättning att stimulera cityhandel och, vad det kanske främst kommer att röra sig om, city-caféer.
Slutligen, om omlastning och tidsutdräkten för bussen skulle vara ett bärande skäl för studenters vilja att komma till högskolan, då är förvisso omlokalisering av högskolan en korrekt tanke. Men den kan sannerligen inte hejda sig vid Kristianstads centrum, utan högskolan borde lokaliseras till Hässleholm, som är en järnvägsknutpunkt, och inte en slutstation, som Kristianstad. En del studenter byter tåg i Hässleholm, för vidare transport till Kristianstad, och skulle då slippa den omlastningen. Samtidigt skulle samtliga inresande studenter slippa de förseningar som ofta inträffar på linjen mellan Hässleholm och Kristianstad. Således, om lokalisering är viktig, är det sannolikt Hässleholm som skall ha en högskola, inte det mer avsides belägna Kristianstad.
När det gäller lokaliteternas utformning kan man hålla med debattörerna att framtidens högskola sannolikt har andra lokalbehov än dagens högskola. Troligen behövs mindre lokaler, kanske några stora föreläsningssalar, men därutöver kanske små konferensrum, om ens det. Mycket undervisning kommer att ske på distans, där studenter och lärare är uppkopplade till varandra. Studenterna ser på en inspelad föreläsning på sin dator, någonstans, och därefter träffas läraren och studenterna i virtuella rum och diskuterar föreläsningen.
Men den virtuella högskolan innebär att fysisk lokalisering är tämligen betydelselös. Därför kan man lägga en sådan högskola i ett område som har betydligt lägre kvadratmeterpris än vad man får betala inne i stan. Ja, man kan t o m ha den på ett nedlagt regementsområde, likt det där högskolan ligger idag.
Högskolan Kristianstad, i alla fall i företagsekonomi, får de studenter som inte kommer in på ekonomutbildningen vid Lunds Universitet, samt de som vill studera på en liten högskola, där man bl a har nära till lärarna. Inget av de två argumenten påverkas av omlastningen till buss. Den lilla insatsen att lasta om sig från tåg till buss accepterar sannolikt studenten lätt, eftersom den inte vill resa längre, t ex till Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar, och eftersom den vill komma i kontakt med en lärare.
Men det starkaste argumentet mot flytten från ett ytterområde till Kristianstads centrum heter Texas A&M (https://www.tamu.edu/). Det är ett av världens förnämsta universitet. Det är lokaliserat i en liten småort i Texas, College Station, med knappt 100.000 invånare. Orten som sådan är inte attraktiv. Däremot är universitetet oerhört attraktivt. Gamla alumni köper, för stora pengar, begravningsplats där. Så stark är lojaliteten och stoltheten.
Verksamheten, storheten i den akademiska verksamheten är det främsta konkurrensmedlet. Inte lokaliseringen. Det är lärdomen av Texas A&M.
Sannolikt är det så, att en flytt av högskolan kostar mer pengar än vad dagens lokaler kostar. Således får verksamheten avstå resurser till förmån för lokalerna. Men det är sannolikt verksamheten, och inte dess lokalisering, som är en högskolas främsta konkurrensmedel. En omlastning på 15 minuter, de gånger man besöker högskolan, är sannolikt inte ens en märkbar faktor hos en student som överväger var den vill studera. Och, skulle det vara så, är Hässleholm bättre lokalisering än Kristianstad Centrum.
Men tänk om de har rätt? Tänk om styrelseordförande och rektor har rätt, att den fysiska lokaliseringen och inte den akademiska verksamheten är högskolans främsta konkurrensmedel? Är det inte oerhört sorgligt? Att man åker till högskolan för att det är kort färdväg, inte för att det ger en bra utbildning?
Öllsjö den 28 januari 2019