He who is silent and bows his head dies every time he does so.

He who speaks aloud and walks with his head held high dies only once     [Giovanni Falcone]
Sven-Olof Yrjö Collin
  • Blogg
  • About
  • Contact
  • Ny sida

Den konservativa utmaningen

12/2/2021

0 Kommentarer

 
​En vän sade till mig att vi lever i den bästa tiden. Han rabblade BNP och förväntad livslängd, så få krig som fanns idag och hur lite annat elände fanns. Han hänvisade till Pinker’s bok: Upplysning NU! Allt visade att idag är den bästa dagen, någonsin.

Det var onekligen omtumlande att höra en forn vänsterpartist plädera för en konservativ syn. Det är bra nock.

Samtidigt säger andra att vi har utmaningar. Pandemin är en sådan. Gängvåldet är en annan. Segregationen och skolan är andra utmaningar.

I en krönika i Svenska Dagbladet tar Lotta Lundberg upp användandet av ordet ’utmaning’. Hon noterar att man tycks ha bytt ut ordet ’problem’ till ’utmaning’. (https://www.svd.se/politikerna-duckar-med-ordet-utmaning)

Problem antyder att något inte är som det borde vara. Det rymmer en vision inom sig. Problem är att något inte är som det borde vara. Problem bjuder in till omedelbar handling. Om elever lämnar skolan utan den bildning de skall ha, är det ett problem. Det måste man göra något åt. Man agerar.

Utmaning är däremot något man kan anta eller låta bli. Det är den höga kullen på din vandringsfärd, där du kan välja att anta utmaningen att klättra över kullen, eller att gå sidan om den, eller att helt enkelt inte gå den vägen. En utmaning har ingen visions tvingande kraft i sig. Ty man kan välja att anta utmaningen eller ej.

Det som problemet anger som absolut nödvändigt, det som tvingar fram en handling, döljer utmaningen som en möjlighet, utan visionens starka tvång. Utmaning är därför den konservatives uttryck för den radikales problem. 

Med det fina, väl tempererade vinet i glaset, kan den konservative sitta i sitt fina sommarhus och blicka ut över samhället och freda sitt samvete med utmaningens ord, medan den radikale slänger i sig sitt kaffe och tågar ut i samhället för att lösa problemen.

..allt medan den oförmögna, ilskne radikalen skriver sin blogg i sitt kalla drivhus.

​Den 12 februari 2021
​Sven-Olof Collin
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Don Collin

    Är en Kantian, socialist, avsutten ryttare. Med Don Quijote som förebild.  Är professor i företagsstyrning, numer vid mitt eget universitet, Free University of Scania, stolt hedersprofessor vid två universitet i Ukraina. Förblindad av visionen att akademisk utbildning skall vara utvecklande för de begåvade. Och dessa kommer från alla hörn av samhället. Upplysningen är idealet, att Förnuftet, det fria, som inte tyglas av makter, vare sig världsliga eller himmelska eller underjordiska. Våga tänk själv, uppmanar Upplysningen. Det är din Plikt, säger Kant. 
    Född utan annan egendom än Ordet, i ett land där tankefriheten och yttrandefriheten finns, i viss utsträckning. 

    Arkiv

    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Mars 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018

    Kategorier

    Alla
    Akademi
    Människan
    Människan
    Politik

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.