von Papens misstag
Den svenska regeringen baserar sin makt på en överenskommelse med Sverigedemokraterna (SD). Det innebär att SD ges ett inflytande, där deras nationalism och invandrarkritiska politik kan få genomslag.
von Papen övertygade Hindenburg att Hinderburg med tillförsikt kunde utse Hitler till Rikskansler, ty von Papen skulle kunna hantera Hitler och hans hejdukar. Den österrikiske korpralen och hans parti, nazisterna, skulle inte få mycket utrymme i regeringen, både för att von Papen visste hur Hitler skulle hanteras, och för att regeringen skulle blott bestå av ett fåtal nazister, medan den i övrigt bestod av de högerkrafter som både von Papen och Hindenburg gillade. Hitler utsågs till Rikskansler den 30 januari 1933.
Men den 27 februari, en månad senare, brann Riksdagshuset i Berlin. Hitler och Goebbels utnyttjade skickligt denna brand och fick till nya regleringar som snabbt ledde till att nazisterna ganska snart tog total kontroll över regeringsmakten och staten.
von Papens misstag var att tro att han kunde kontrollera Hitler.
I Sverige började koranen att brinna och muslimska stater och aktörer började utöva en repressiv kraft mot Sverige. En av de mest framstående SD:arna, Jomshof, tog till orda och fördömde de muslimska aktörernas reaktion, och passade då också på att ventilera offentligt, och med all tydlighet, sin kritiska inställning till islam. Detta spädde magnifikt på de muslimska staternas repression, varvid staten har höjt upp hotet mot Sverige från en trea till en fyra, på en femgradig skala. Vi får veta att ett firande av damlandslagets brons i världsmästerskapen i fotboll, blir inställt. Den muslimska repressionen har haft effekt på svensk frihet.
Statsministern kanske hade en tro på sin förmåga att hantera SD, likt von Papen, men har fått erfara att han numer befinner sig inom von Papens misstag.
Chamberlains misstag
Hitlers regering önskade ta över delar av Tjeckoslovakiens land, det sk Sudentland. Det blev en kris som löstes genom att Mussolini föreslog en överenskommelse, vilken signerades av Hitler och Chamberlain, Storbritanniens premiärminister, som Münchenöverenskommelsen den 29 september 1938. I triumf återvände Chamberlain hem till London, visade stolt upp dokumentet där överenskommelsen med signaturerna fanns och deklarerade: Peace in our time.
( https://www.youtube.com/watch?v=KB4A7phjS_0 )
Ett år senare startade Andra Världskriget genom att Tyskland invaderade Polen och Storbritannien förklarade krig mot Tyskland. Kanske innebar Chamberlains misstag att, något senare, premiärminister Churchill var helt oresonlig mot nazityskland, och långt senare, premiärminister Thatcher visade samma oresonlighet mot Argentina vid Falklandskrisen.
Koranbrännandet i Sverige har lett till att muslimska stater har reagerat starkt mot Sverige, där den mest väsentliga är Erdogan i Turkiet, som håller Sveriges NATO-ansökan som gisslan för att förmå svenska regeringen att ingripa bl a mot koranbrännarna och att stifta mer repressiva lagar mot yttrandefriheten. Statsministern för samtal med Erdogan och utrikesministern samtalar med muslimska länders företrädare och låter Utrikesdepartementet, sannolikt för första gången i modern tid, fördöma en demonstration som sker i Sverige.
Mannen från von Papens misstag, Jomshof, driver upp en opinion mot regeringens mjuka reaktion mot den muslimska repressionen och menar att Sverige inte skall böja sig en tum, Sverige skall inte lyssna och reagera på muslimska företrädare, annat än att klart och tydligt säga att detta är svensk yttrandefrihet. Regeringen träder in i Chamberlains misstag genom att söka kompromiss. Den 18 augusti tillkännager regeringen att den skall se över ordningslagen. Och SD, med dess partiordförande Åkesson, säger ”Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle.” Åkesson vill inte delta i att reproducera Chamberlains misstag.
( https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-tillsatter-utredning-om-andring-av-ordningslagen )
Trots att vi inser von Papens och Chamberlains misstag, reproduceras misstagen. Man kan alltid hävda att det är svårt att lära av misstag, då situationerna alltid är annorlunda, varför man måste beakta den konkreta situationen. Men då dessa två historiska misstag hade så oerhörda konsekvenser, borde de minst vara uppe för reflektion.
Den 23 augusti 2023
Sven-Olof Yrjö Collin