Företagandets risk skall bäras av någon. Men vem skall bära risken?
Högstämt, ja, nästan med fradga kring munnen brukar fundamentalisten, speciellt borgerligt orienterade människor, föra fram riskkapitalet, och med det avse riskvilliga kapitalister. Men riskkapitalet tar inte risk utan att begära något. Det kräver högre avkastning ju högre risken är. Och det kräver inflytande över företagandet, t ex genom att vara med i bolagets styrelse och att försäkra sig om att ha möjlighet att ringa till bolagets VD. Risktagande hör enligt dessa fundamentalister direkt ihop med högre avkastning och kontroll.
Men det är en falsk historia genom att inte vara den fullständiga historian.
Northvolt initierades av den numer fd VD:n Peter Carlsson. Framtidens enorma batteritillverkare utlovades. Han lyckades sälja in visionen hos tyska bilföretag och svenska lastbilsföretag, och, inte minst, hos svenska pensionsfonder, där AP-fonderna lär ha investerat 5,8 miljarder kronor, dvs 5 800 000 000 kronor. Långivare engagerades och lånade ut betydande summor. Horder av arbetsvilliga människor drogs till Skellefteå. Kommunen hjälpte till. Kommunägda Skellefteå Kraft satsade 100 miljoner i ägarkapital och har en sammanlagd utstående fordran på Northvolt på 61 miljoner kronor. Leverantörer till byggandet av fabriken och sedan till fabriksverksamheten levererade och fick därmed fordringar på bolaget.
Nu har allt gått i stå. Northvolt gick inte i svensk konkurs utan valde det som delvis motsvarar en svensk konkurs. De valde att göra på amerikanskt vis, ett chapter-11 förfarande, som är än mer inriktat på att få företaget att överleva.
Underleverantörer och leverantörer kommer att förlora mycket pengar. Ja, somliga får kanske själva gå i konkurs. Det visade sig således att de var risktagare i projektet. Men utan kapitalisternas rätt till högre avkastning och rätt till inflytande.
Många arbetare har blivit uppsagda. Några som åkt från andra länder och börjar förbereda sig på att vara svenskar. De får nu åka hem eller söka andra arbeten i Sverige. Det visade sig således att de var risktagare i projektet. Men utan kapitalisternas rätt till högre avkastning och rätt till inflytande.
Allt kringföretagande, som t ex mattruckarna som stått utmed fabriken, får nu packa ihop och åka någons annanstans. Eller gå i konkurs. Även de var således risktagare.
Finanskapitalisterna, som lånade ut pengar, ser ut att ha förlorat räntor och pengarna i lånen. De var risktagare. Det visste de och det fanns sannolikt inbakat i räntenivån. Nu sitter de med i förhandlingar. De tog en risk och de fick avkastning i form av räntor och nu har de inflytande.
Kapitalisterna, som t ex Danska pensionsfonden ATP, har redan skrivit ner deras investering, och de andra investerarna förväntas göra det samma. De har därmed tagit risk, dvs nu en enorm förlust. Samtidigt har de sannolikt ett ord med i laget vid förhandlingarna.
Således finns det många som i efterhand visade sig vara risktagare, där somliga haft avkastning på sitt risktagande, men inte nu längre. Somliga har haft och har fortfarande inflytande medan andra inte fick eller har inflytande.
Risktagande i ekonomin är således INTE automatiskt förbundet med högre avkastning och inflytande, som fundamentalisterna hävdar. Det sambandet gäller för kapitalisterna och finanskapitalet. Sådan är kapitalismen.
Men det finns en som inte tycks ha tagit så stor risk. Entreprenören och numer fd VD:n Peter Carlsson. Han hade aktier i bolaget, vars värde nu är osäkert, vilket antyder att han där har tagit en risk. Dock vet jag inte hur mycket pengar de aktierna har kostat honom. Han har under företagandet sålt av aktier för nästan 200 miljoner kronor under några år. Pengar som nu ligger i hans privata bolag och ger honom god utdelning, t ex 10 miljoner kronor senaste året.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/wgV0WM/northvolts-vd-landar-mjukt-har-salt-for-200-miljoner
Entreprenören och hans rykte blir skadat inför framtiden, ty den blir inte så ljus och glorifierad som tänkt var. Han kommer nu att få bära detta misslyckande på sina axlar. Det kan man säga är entreprenörens risk. Men den risken är onekligen lättare att bära när man har 10 miljoner i fickan detta året, relativt de som flyttade till fabriken och nu får packa ihop sin soffa och matbord och åka tillbaka igen.
De som haft inflytande, kapitalister och finanskapitalister, har således använt sitt inflytande till att låta entreprenören få agera utan risktagande, medan de och de risktagare som saknar inflytande har fått ta risken.
Högstämt sjunger kapitalistfundamentalisterna lovsånger över entreprenörers risktagande och hur välsignelsegivande det är för samhället. I Northvolts fall finns det många risktagare, somliga med inflytande, andra helt utan inflytande, medan entreprenörens faktiska risktagande tycks ha varit, om ens lågt, ja, kanske inget risktagande alls, utan han lämnar Skellefteå som en rik man. Fundamentalisternas glittrande lovsång sjungs med falska toner (https://www.youtube.com/watch?v=BJtcscv0X8g ).
Falsk är kapitalistfundamentalisternas lovsång.
Den 25 november 2024
Sven-Olof Yrjö Collin