Sådan är tanken i en del miljöarbete idag. Jag köper en flygbiljett till Milano, och samtidigt miljökompenserar jag genom att köpa något som miljökompenserar, t ex att en stackars sate får plantera två träd i Sibirien, som kan ta upp de gaser som mitt flyg producerar.
Det är en tämligen konservativ form av hållbarhetsinsats, dvs att försöka reducera den negativa effekten av mitt agerande. En radikal form är att inte producera effekten, och därvid också undkomma kompensationen. Att helt enkelt inte slå dig på käften besparar både mig och dig från kostnaden med huvudvärk och tablett.
Den radikala hållbarhetsinsatsen är att undvika miljöpåverkan som kräver kompensation. Men hur gör jag då om jag vill åka till Milano? Jag kan köpa, eller än hellre, hyra en elbil och åka till Milano. Hyra är bättre än att äga, ty ägda bilar står mestadels stilla, varför det finns oerhört många fler bilar om de är ägda än hyrda. Eftersom varje producerad bil skapar miljöpåverkan, minskas miljöpåverkan ju färre bilar som behöver produceras. Därför är det bättre att hyra.
Men även den hyrda elbilen producerar miljöutsläpp, både i sin produktion, och när den förbrukar elen, som kanske kommit från kolkraftverk. Men även el från vatten och vind producerar gaser, främst när kraftverken producerades.
Det går således inte att undkomma den negativa miljöpåverkan, annat än att du inte gör resan till Milano.
Vad skall du i Milano att göra? Är det så oerhört viktigt? Skall du dit för att äta en baba? Den kanske du kan köpa på det lokala bageriet, som förvisso skapar miljöpåverkan genom sin blotta existens och i sin produktion av baban, men det är så oerhört mycket mindre än vad resan till Milano skulle medfört. Där för övrigt samma miljöpåverkan uppstår, ty även det bageriet äter på naturen i sin produktion av baba. Således bör du även avstå från att köpa din baba hemmavid.
Vill du uppleva domen i Milano? Ja, kanske det inte är samma upplevelse, men du kan se på bilder av domen, t ex genom att låna en bilderbok på biblioteket. Ty du köper inte en sådan, eftersom även här gäller att hyra, dvs låna, är bättre än att äga. Men, biblioteket finns i lokaler, som värms upp, som förbrukar natur.
Jag hade gärna ägt en Ferrari. Inte hyrt, ty körandet är inte tillräckligt, utan det är ägandet, att alltid ha Ferrarin i min närhet, att beundra, att köra. När jag var ung hade jag inte de finansiella möjligheterna att köpa en Ferrari. Idag kan jag köpa en Ferrari. Men jag köper inte en Ferrari, ty glädjen i ägandet står inte i rimligt förhållande till de effekter ägandet skulle ha på min finansiella situation. Därför kommer jag aldrig att äga en Ferrari, …om jag inte vinner omåttligt med pengar på ett spel…som jag inte deltar i.
Hur vi än agerar, skapar vi miljöpåverkan. Medan vi kan luta oss tillbaka och kräva av staterna och företagen att de gör sitt yttersta, inte att kompensera genom huvudvärkstablett, utan genom att inte skapa miljöpåverkan. Men ansvaret faller också på individen, att veta vilken miljöpåverkan olika handlingar skapar, och väga den påverkan mot individens behov. Men detta förutsätter både att individen har värderingen att försöka undvika naturpåverkan, men också har kunskapen. Därför åligger det individen att skaffa kunskapen, och samhället att bistå med kunskapen.
Den 22 augusti 2021
Sven-Olof Yrjö Collin