He who is silent and bows his head dies every time he does so.

He who speaks aloud and walks with his head held high dies only once     [Giovanni Falcone]
Sven-Olof Yrjö Collin
  • Blogg
  • About
  • Contact
  • Ny sida

Forskningsproduktivitet och kvinnliga värden

6/4/2021

0 Kommentarer

 
​Forskningsproduktiviteten har under den senare tiden gått ner, speciellt i humaniora och samhällsvetenskap. Enligt en artikel, publicerad i Academic Right Watch, som vanligtvis står upp för den akademiska friheten, kan detta bero på att kvinnliga värden börjat etableras på de svenska institutionerna.

”Medlemmar av ARW har mot bakgrund av sociologisk teoribildning och annan empirisk forskning lanserat hypotesen att detta [kvinnliga värden] kan leda till en omorientering mot en kultur där mjuka värden som utjämnande rättvisa och livskvalitet ersätter traditionella akademiska värden som meritokrati och prestation.”
https://academicrightswatch.se/?p=4528&fbclid=IwAR1QhOthLODhR-UmH1NOhpAWOCiP-MDjR2InhL7OCyd6yYfWuuyWUdE_ws8#more-4528

Det är förvisso en möjlig hypotes, ty några undersökningar har visat att kvinnor är mindre meriterade. Det kan förvisso bero på värderingar, men frågan är vilka värderingar det är.

Jag har inte levt ett statistiskt liv, utan jag och min erfarenhet är en anekdot. Min erfarenhet förkastar förvisso inte hypotesen helt, men tillför en annan.

Jag kan peka ut kvinnor som inte presterat maximalt, beroende på att de haft värderingar som gjort att de prioriterat annat än CV-drivande publiceringar. Jag har träffat män som presterat maximalt inom CV-drivande publikationer, med värderingen att maximera CV-värdet. Det leder till att dessa kvinnor inte sticker ut positivt med sina CV. Men inte heller speciellt negativt.

Men jag har en annan erfarenhet som gjort att jag företrädesvis rekryterar kvinnliga doktorander, ty allt annat lika, förväntar jag mig att de har högre sannolikhet för en god arbetsmoral. Värderingar som ligger i arbetsmoral är en värdering som talar för kvinnorna.

Men jag har också en erfarenhet av stigande motstånd mot en värdering av akademiskt arbete som ett kall, som en livsstil. Ett hävdande av akademiskt arbete som ett 9-5 jobb, där man på torsdags eftermiddag med längtan i rösten säger: ’snart är det fredag’, och på måndag morgon säger ’Måndagarna är de värsta’.

Mina försök till att skämtsamt framställa akademiska värderingar med uttrycken ’akademisk frihet är friheten att förlägga veckans 60 arbetstimmar när som helst på dygnet’, och ’en akademiker har semester när den inte arbetar’, utlöser inga skratt utan fördömande över en tyrannisk inställning och tenderar ge kommentaren: ’Stackars dina doktorander’.

Det utgör en avprofessionalisering av det akademiska yrket, från ett kall, från att vara ett sätt att leva, till att reduceras till ett lönearbete, med reglerad arbetstid. Mitt ideal är att en professor är likt en präst, som alltid är en professor, som alltid företräder de akademiska idealen. Det är inte något som startar klockan 9 på måndag morgon, och avslutas klockan 5 på eftermiddagen. När man ser folklivet på ett italienskt torg är man professorn som studerar och njuter av människors beteende. Professorn bär alltid sitt kall och sitt arbete med sig, ty på halsen sitter alltid huvudet, som ständigt är aktivt.

Det är rimligt att tänka sig, generellt men inte individuellt, att den som ständigt ägnar sig åt det som är arbetet, presterar mer än den som har reglerad arbetstid.  Den lägre produktiviteten kan därför kanske hänföras till att den akademiska aktiviteten övergått från att vara ett liv till att vara ett arbetsliv.

​Den 6 april
Sven-Olof Yrjö Collin
0 Kommentarer



Lämna ett svar.

    Don Collin

    Är en Kantian, socialist, avsutten ryttare. Med Don Quijote som förebild.  Är professor i företagsstyrning, numer vid mitt eget universitet, Free University of Scania, stolt hedersprofessor vid två universitet i Ukraina. Förblindad av visionen att akademisk utbildning skall vara utvecklande för de begåvade. Och dessa kommer från alla hörn av samhället. Upplysningen är idealet, att Förnuftet, det fria, som inte tyglas av makter, vare sig världsliga eller himmelska eller underjordiska. Våga tänk själv, uppmanar Upplysningen. Det är din Plikt, säger Kant. 
    Född utan annan egendom än Ordet, i ett land där tankefriheten och yttrandefriheten finns, i viss utsträckning. 

    Arkiv

    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Mars 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018

    Kategorier

    Alla
    Akademi
    Människan
    Människan
    Politik

    RSS-flöde

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.