Swish-appen är starkt diskriminerande, ty det finns en gräns för belopp man kan swisha, varför de som är mycket rika, och som vill och behöver hantera belopp över maxgränsen 150 000 kronor, måste smådutta. En hemsk ojämlikhet.
Alla insamlingar som görs, majblomman, världens barn, o s v, är djupt diskriminerande eftersom de bara samlar in pengar till fattiga, aldrig till rika. Som von Gyllenröf säger: ”De bara skiter i hur vi har det”. Alla vill bli sedda, men de superrika blir aldrig sedda, i alla fall inte på insamlingsgalor. En hemsk ojämlikhet.
ROT och RUT-avdrag är diskriminerande begränsade till en övre summa, i år 75 000 kronor. Även om man tar in en kroatiska städa och några polacker för att bygga om och renovera, går ju kostnaderna snabbt över de barnsligt låga gränser. Villan på 450 kvadratmeter, poolhuset med sin bastu, båthuset med kök och relaxavdelning, gäststugorna, och det inredda, uppvärmda drivhuset kostar betydligt mer i städning än de barnsliga 75 000 kronor. För att då inte nämna kostnaden för att stenlägga gångarna mellan husen här i Sverige och de omfattande renoveringarna som huset i Toscana drar. Varför skall de stackare som har stora hus diskrimineras? Varför inte följa kommunisternas motto, åt envar efter behov? Varför inte ha ett rättvist avdrag där alla får göra samma avdrag, t ex 50% på inbetald skatt? För de med medelinkomst innebär det ungefär 85 000 kronor i avdrag, medan för människor som von Gyllenröf kan det ge ett avdrag på 1 800 000 kronor. Ja, Rut och Rot utgör idag en hemsk ojämlikhet.
Men, när det finns skäl för ojämlikhet, för samhällsgemenskapens och samhällseffektivitetens skull, då plötsligt diskrimineras det inte.
Städerskan i sina gamla miljöförstörande Ford Fokus åker i samma fil som von Gyllenröf, i sin tredjebil, en Volvo EX90, trots att han kör miljövänligt och oftast har betydligt mer angelägna uppgifter än att sitta i en trafikkö. Det borde ges ut frikort för att köra i bussfiler till de som kombinerar miljöbil med angelägna samhällsuppgifter.
Eftersom samhällseffektiviteten, där bl a tid på vägen drar ner effektiviteten, beror så mycket på samhällsbärarna som von Gyllenröf, och eftersom de oftast har både snabbare och säkrare bilar än kreti och pleti, borde även hastighetsgränser differentieras, kanske speciellt på motorvägar. När von Gyllenröf kör sin andrabil, en nyligen införskaffad Maserati GranTurismo Trofeo, som har en topphastighet på 300 km/h, borde han, för samhällseffektivitetens skull, få köra i minst 160 km/h på en vanlig tvåfilig motorväg, och på en trefilig borde yttersta filen vara reserverad för samhällsbärarna, de mer angelägna, med fri hastighet, likt i Tyskland, som verkligen förstått detta med tidsbesparing.
Kreti och pleti ges idag tillträde till Operan, beroende på att man, ja, med von Gyllenröfs skattepengar, betalar stora delar av allas biljetter genom subventioner. Som folkbildare kan von Gyllenröf förvisso sympatisera med subventioner av operabiljetter, för att därigenom lyfta kreti och pleti från musikalens proletära burleskeri. Men de, likt von Gyllenröf, som vill njuta av operan fullt ut, vari ingår det för samhällets utvecklings skull så viktiga nätverksbyggande vimlet med likasinnade före, i pausen och efter, och med förmåga att applådera på rätt ställe under föreställningen, borde beredas tillgång till den upplevelsen, t ex genom att Operan, då och då, säljer biljetterna utan subventioner, vilket torde hålla undan kreti och pleti.
Systembolaget har däremot förstått detta med åtskillnadens effektivitet. För von Gyllenröf som vill ha en middag i goda vänners lag med några flaskor Musigny Vieilles Vignes Grand Cru 2005, slipper han springa i butiken bland kreti och pleti för att hitta flaskan. Istället finns beställningssortiment, som innebär att man, om man är demokratiskt lagd, blott behöver beblanda sig när man skall betala flaskorna, eller, om man, som von Gyllenröf, värnar om samhällseffektiviteten, kan låta Systembolaget köra hem flaskorna.
Således borde samhället diskriminera mer övertänkt och genomtänkt än vad som sker idag.
Den 18 november 2024
Sven-Olof Yrjö Collin