Utländska läkare kan vara en fara då de kan ha sämre utbildning, eller annan utbildning än den som anses av regionerna vara den som krävs för att verka som läkare. Det kan också bero på att de utländska läkarna inte känner till och förstår det svenska sättet att bedriva sjukvård.
Hyrläkare är inte så förvånande, då där vinsten och det korta kontraktet går in, riskerar alltid kvaliteten gå ut. Vi känner det från bilbesiktningen och från skolan. Men regionerna kan också se hyrläkare som en främmande, ovälkommen, men tyvärr nödvändig fågel i boet. Hyrläkarna kanske granskas mer noga, bl a med utgångspunkt att kontraktsformen, med korta kontrakt och profitintresse, sänker kvaliteten hos utföraren och därför kräver hårdare granskning av köparen.
Manliga läkare är i större utsträckning en risk för patienterna. Ja, vi vet att män har högre risktolerans, är mindre noggranna och har lägre byråkratisk arbetsmoral, dvs vilja att följa regler. De agerar kanske både slarvigt och självständigt i relation till regionernas regler, varför de blir mer anmälda. Kvinnor följer regelboken till punkt och prickar. Det behöver inte innebära att det finns en skillnad i verklig patientfara, men oviljan att följa den byråkratiska kontrollen kan vara en signal för regionen om dålig kvalité även i patientrelationen.
Äldre är farligare för patienten är yngre. Det är märkligt utifrån tanken att läkare är professionella, där ju professionalism erhålls genom utbildning och erfarenhet, varför man förväntar sig att en äldre läkare är mer professionell i sitt agerande än en yngre. Å andra sidan baseras professionalism på vetenskaplig kunskap, där yngre har den färskare kunskapen, vunnen genom den nyligen genomgångna utbildningen, varför de kan agera mer professionellt än en äldre, som inte läst någon forskningsartikel de senaste 20 åren. Men även här kan regionen, som anmälare komma in. Med erfarenhet från mitt eget avsked från Högskolan Kristianstad, och vid vilken ålder jag blev avskedad, kan det vara så att äldre läkare blir mer utsatta för regionerna, då äldre läkare agerar just professionellt, dvs utifrån sina normer och erfarenheter, och inte lydigt följer direktiv från regionens administration. Att inte vara lydig leder till korrigeringssamtal på Högskolan Kristianstad, och kanske anmälan av Regionen i sjukhusmiljön.
Undersökningen, som redovisas i tidningarna, och som gärna extremhögern redovisar, då den visar att utlänningar anmäls mer, kan således användas för att granska läkarna, men också för att granska anmälaren, regionerna. En anmälan om patientfara innebär inte att patienter är i fara. Det innebär att en part anser att patienter är i fara. Det är således inte patienten som är i fokus, utan organisationens upplevelse av patientfara som är i fokus.
Kanske en inhyrd, utländskt utbildad, äldre manlig läkare är ett faktiskt patienthot. Eller så agerar den personen på ett sätt som inte förstås, eller som ogillas av regionen.
Den 28 november 2021
Sven-Olof Yrjö Collin