I Skellefteå kommun har man beslutat att alla anställda skall få ledigt den dag de fyller jämnt, mellan 20 till 70 år. Socialdemokraterna tycker det är ett bra förslag medan Moderaterna och Liberalerna gav ett förslag att alla, oaktat när dagen infaller, skall få en ledig dag i samband med deras 50-årsdag. Socialdemokraternas förslag kostar 2.200.000 kronor per år medan moderaternas förslag kostar 425.000 kronor per år.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/strid-om-kommunanstalldas-fodelsedagsfirande-i-skelleftea
Varför skall man vara ledig från arbetet när man fyller jämnt? Socialdemokraten Evelina Fahlesson säger 1.) ”Ett sätt att visa uppmuntran” och 2.) ”Många sliter hårt på sina jobb åt kommunen, och ledigt varje gång man fyller jämnt är rimligt” och 3.) Det ger en ledighet på födelsedagen, som man kan fira med nära och kära.
Detta med ledighet minner mig om regeln i vår familj, där den som fyllde år slapp göra någonting när de fyllde år. Det tog några år innan jag lyckades genomskåda regeln och insåg att den bara gällde oss barn och bara i familjen, ty min far och mor fick minsann arbeta när de fyllde år och var det skoldag, ja då fick man allt gå till skolan, trots att man fyllde år och borde få vara ledig från allt.
Man kan anföra kritik mot förslaget om födelsedagsgrisens ledighet när den nollar.
- Ledigheten slår blint ojämnt. Den som råkar ha en arbetsdag, blir ledig, medan den som inte har en arbetsdag när den nollar, går miste om ledigheten. Uppmuntran visas således diskriminerande och inte till alla.
- Om man ’sliter hårt’, på vilket sätt mildras slitet vart tionde år, med en ledig dag? Som man säger, en dag vart tionde år, om man har tur, är en piss i Mississippi, ett förlöjligande av ett vilobehov hos den som ’sliter hårt’.
- Hur ofta firar människor sin födelsedag med nära och kära på just födelsedagen? Om man fyller år på en arbetsdag, då är det sannolikt en arbetsdag för födelsedagsgrisens familj och bekanta också, varför själva födelsedagen sannolikt firas på helgen, då de flesta nära och kära kan komma. Borde man då inte säkerställa att nära och kära kan komma på den fria födelsedagen och därför ge all nära och kära ledigt den dagen, så att de kan fira födelsedagen?
Detta, att visa uppmuntran genom att få en ledig dag, går väl tillsammans med Socialdemokraternas ’stora’ reformförslag, 35 timmars arbetsdag. Arbetets ära är försvunnet från socialdemokratin. Ett reformerat arbetsliv, där man visar största omsorg om arbetaren, med god lön, goda arbetsvillkor, som innefattar inflytande över arbetet, är likgiltigt för dagens högersocialdemokrater. För dem är arbetsbefrielse den stora visionen. För dem är sättet för arbetsköparen att visa arbetaren uppskattning inte god arbetsmiljö och god lön, utan arbetsbefrielse. Arbetet är inte ett sätt för individen att realisera sig och att bidra till samhället, utan en börda som arbetaren i görligaste mån skall befrias ifrån.
Denna befrielse skall skattebetalarna stå för, antingen genom att skattebetalarna avstår 2.200.000 kronor per år eller 425.000 kronor per år. Som arg skattebetalare avstår jag gärna dessa pengar, i den mån de används till att förbättra arbetarnas arbetssituation, inte genom att arbetsbefria dem.
Den 10 oktober 2024
Arg Skattebetalare Sven-Olof Yrjö Collin