Han lägger till att det sannolikt inte är fler universitet som behövs, utan färre: ”Flera existerande universitet, som Linnéuniversitet och Mittuniversitet, kom sämre ut än Mälardalen när i en granskning av svenska lärosätens citeringsgenomslag, och hade även de många publiceringar i oseriösa tidskrifter. “
Det fanns en gång en tid då jag hävdade att det inte var något fel på högskolor, ty även de kan prestera bra.
Jag fick rätt. Jag kom till Högskolan Kristianstad och bildade där en grupp av fem personer som presterade mycket bra i undervisning, forskning och samhällsengagemang.
Nästa gång jag kom till Högskolan Kristianstad, försökte jag göra om bedriften, men nu med hela institutionen som grupp.
Jag fick fel. Den politiserande rektorn, docenten Håkan Pihl, och hans underhuggare, avskedade mig. Högkvalitativ forskning och utbildning, med gott samhällsengagemang, var inte viktigt, ty över det stod det viktigaste, att införa FN:s hållbarhetsideologi i undervisningen.
Jag inser, utifrån min erfarenhet av två högskolor och två universitet, varav ett är nytt universitet, att svaga akademiska miljöer, utan akademiskt inriktade ledare, blir lätt utsatta för charlataner som hellre vill använda den akademiska undervisningen till politisk indoktrinering, än skapa och föra ut vetenskaplig kunskap.
Men är verkligen universitet, även de nya, underkastade samma charlataner?
Som Sundell påpekar i citatet ovan, är Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet t o m sämre än Mälardalens högskola i vissa kvalitetsdimensioner. Det jag ser i dagarna på Linnéuniversitetet gör mig benägen att hålla med honom. De senaste två professorsutnämningarna på Ekonomihögskolan har gjorts med personer vars akademiska meriter sannolikt inte skulle rendera dem en docentur på mer acceptabla akademiska institutioner. Rektorn för universitetet har tillsatt en dekan på Ekonomihögskolan som är ytterst svag i akademiska kvalifikationer, ja, inte ens docent, men, är min misstanke, har en kvalifikation som passar rektorns jämställdhetsräknande. Rektorn kan nu sätta ett kryss i rutan kvinnlig dekan. Till detta kommer att Linnéuniversitetet anser att hållbarhet är en mycket målsättning för universitet, på bekostnad av kritiskt, självständigt tänkande för att producera mycket god vetenskaplig kunskap.
Det tycks som att universitetsstatus inte vaccinerar en akademisk institution mot skojeri och charlataner. Den gången jag fick rätt, tycks vara en avvikelse, undantaget som bekräftar regeln. Det kunde ske då vårt arbete försiggick i periferin av högskolan. Således, egentligen hade jag fel. Det tycks i stort sett omöjligt att skapa en god akademisk institution av nya universitet och högskolor, ty de rids av charlataner och skojare, som tuggar teser om jämställdhet och hållbarhet, istället för att, om och om igen, upprepa Sapere Aude.
Däremot går det att skapa fickor av akademisk prestation. På Linnéuniversitetet finns ett sådant exempel, en grupp som forskar kring diskriminering och integration. Nyligen kunde bl a Linnéforskare visa att människor med låg socioekonomisk status har högre dödlighet efter hjärtstopp på sjukhus. (https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa954/6042374).
Men, dessa fickor, blir en sorts potemkinkulisser som charlatanerna använder för att dölja en del av uselheten. De kan inte motivera att man skapar enheter med prestationer som är ohyggligt dyrbara. Det går inte att förbruka så mycket resurser, bara för att några fickor, oftast externfinansierade!, lyckas prestera akademiska prestationer.
Därför, våga stänga de högskolor och universitet som inte håller måttet.
Jag erbjuder mig att ingå i den utvärderingsgrupp som åker land och rike runt, för att hylla de presterande, och lägga ner de underpresterande. För att spara resurser där de förslösas och satsa dem där de skapar värde för forskningen. Men, kanske främst, för att säkerställa att de som gör sin livs investering, studenterna, skall få en god akademisk utbildning, byggd på vetenskaplig kunskap och på vetenskapens grundläggande värdering: Sapere aude
Den 11 januari 2021
Sven-Olof Collin