”Viktiga strävanden i våra liv kan ofta ha orena eller brutna motiv. Fäblessen för känslighet vandrade så småningom in i föreställningen om att det är på graden av bildning som allt hänger. Men att det förekommit också karriäristiska motiv i viljan att bli känslig och bildad betyder inte att känsligheten och bildningen är värdelösa. Kanske är det inte helt oviktigt var en kulturkrets placerar sin fåfänga? Viljan att bli bildad och känslig kan föra en hel del gott med sig medan viljan att bli rik inte kan leda till annat än mycket pengar. ” https://www.svd.se/bland-stoiska-hjaltinnor-och-snyftande-riddare
Fåfängan har ett motiv som inte är högtstående. Men det kan ha effekter som inte söks efter, och som vi ekonomer kallar externaliteter, dvs oavsedda effekter, men som kan vara mycket goda.
Bildning kan förvisso vara ett mål i sig, en Plikt vi människor har att utföra, vars konsekvenser inte utvärderas och inte motiverar. Men bildning kan också vara ett instrument i den sociala interaktionen och avse att ge status och uppmärksamhet. Då är bildning mycket hårt drivet av sina konsekvenser. Men en av dess konsekvenser, kan vara känslighet, empati, oavsiktliga insikter, som kan påverka individen till att varmare möta andra människor.
Däremot har Tatjana en märklig syn på att berika sig. Nog finns det många exempel på individer som berikar sig, men som därefter använder rikedomen till att berika andra, inte med pengar, men med t ex kultur. Holger Crafoord, skaparen av Gambro, berikade sig. En del av den rikedomen sitter idag studenter i, när de får höra en föreläsning om redovisningsstandards. En del av hans förmögenhet gavs till Lunds Universitet och gav en stor byggnad, med fina föreläsningssalar. Och Lunds bejakade hans familjs fåfänga och gav huset hans namn, och gjorde en tavla av Holger, som hänger i ljusgården. Allt för att bejaka deras fåfänga
Mot denna fåfängas gestaltning kan man åberopa en kristen moral, hämtad från den centrala delen av kristendomen, Jesu Bergspredikan (Matteus 6:4): ”Ge din allmosa i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.” Varen icke fåfäng, säger Jesus. Leta inte efter din nästans hurrarop eller hyllning.
Medan den vackra texten ovan säger till oss att vänta och se vad fåfängan ger. Kanske vi kan vinna både ett gott skratt över deras fåfänga, och en god gärning som oavsiktlig konsekvens av deras fåfänga.
Öllsjö den